Washington Post, apel pentru salvarea democraţiei din România

Data actualizării: Data publicării:
forta jandarmi 20180810_protest bucuresti 10 august_INQUAM_Photos_Octav_Ganea_22
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Situaţia din România rămâne şi în atenţia presei internaţionale. Prestigioasa publicaţie Washington Post face un apel pentru salvarea democraţiei din România şi este de părere că folosirea violenţei împotriva manifestanţilor paşnici este doar una dintre tacticile prin care PSD încearcă să-i protejeze pe liderii corupţi.

Jurnaliştii de la Washington Post văd reprimarea violentă a protestelor de la Bucureşti, de pe 10 august, ca pe un nou pas în erodarea democraţiei în Europa Centrală.

„Guvernul corupt al României a recurs la forța brută, ca răspuns la protestele organizate împotriva atacului său asupra statului de drept. După ce zeci de mii de oameni s-au adunat în centrul Bucureștiului pentru a cere demisia Guvernului, forțele poliției au organizat atacuri cu tunuri de apă, gaze lacrimogene și bastoane, lovind violent pe protestatarii paşnici, pe jurnalişti şi chiar pe mai mulţi cetăţeni israelieni. Peste 400 de oameni au fost răniți, ceea ce reprezintă o cifră șocantă pentru o țară care este membru al Uniunii Europene și al NATO”, scriu cei de la Washington Post care spun că folosirea violenţei este doar o ultimă tactică a PSD în campania neîncetată prin care încearcă să îi apere pe corupţi. Jurnaliştii americani îl dau exemplu chiar pe liderul formaţiunii, Liviu Dragnea care are două condamnări penale la activ.

În finalul editorialului, jurnaliştii americani cer statelor occidentale, care au ajutat la căderea comunismului, să pună acum umărul la consolidarea democraţiei din ţări precum România, Polonia sau Ungaria: „Democrația din România are nevoie de ajutor din partea liderilor UE și a altor democrații occidentale, inclusiv din Statele Unite ale Americii. Comisia Europeană ar trebui să mărească presiunea asupra Guvernului pentru a anula sau chiar pentru a amenda drastic noile legi. Iar Administrația Trump ar trebui să-i sancționeze pe oficialii români implicați în cazuri de corupție și în actele de violență împotriva demonstranților pașnici”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri