Ziua care aduce noroc și sănătate. Cum a fost marcată Boboteaza în România și în lume

Data actualizării: Data publicării:
alina eftimie aruncata in sus de boboteaza - moreni 1

Boboteaza este una din sărbătorile importante ale Bisericii Ortodoxe, dar şi ziua despre care românii cred că le aduce sănătate şi noroc. Într-o comună din Dâmboviţa încă se mai păstrează o tradiţie veche de sute de ani. Tinerii trec prin fiecare gospodărie, purtând prăjini împodobite cu mii de batiste, ca să le poarte sătenilor noroc. Iar în foarte multe locuri, au fost botezate animalele, ca să fie ferite de boli.

În dimineaţa zilei de Bobotează, sătenii din Morteni, județul Dâmbovița, se adună în mijlocul comunei, unde preotul sfinţeşte apa, dar şi geavrelele, adică nişte prăjini lungi de 14 metri, împodobite cu batiste. Este nevoie în jur de 1.000 de batiste.

După slujbă, patru cete de tineri necăsătoriţi merg cu geavrelele la fiecare gospodărie din comună. Se spune că aceia care nu-i primesc vor avea un an plin de ghinioane.

„Această traditie este unică în România şi în lume. Semnifică bogăţia zonei, semnifică măreţia acestei localităţi şi bunăstarea acestei zone”, spune Marian Albu, primarul comunei Morteni.

Tot pentru noroc, tinerii îi aruncă în aer pe cei cu care se întâlnesc pe uliţele comunei. Un obicei care se cheamă „iordănit”. A simțit-o pe pielea ei reporterul Digi24, Alina Eftimie.

Fiecare trecator din sat a fost ridicat de trei ori de flăcai. Se spune că dacă vor fi iordăniți, le va merge bine tot anul.

În multe comune din Dolj, în această zi sunt botezaţi caii. Se spune că dacă sunt stropiţi cu apă sfinţită vor fi feriţi de boli în anul care urmează.

Bobotează la Pietroșani FOTO: AFP/MediafaxFoto

„Zice că aşa este bine să nu se îmbolnăvească, să meargă mai bine. (Reporter: L-aţi mai botezat până acum? Da, în fiecare an venim la botezul lor, că aşa este. E botezul cailor”, spune proprietarul unui cal din comuna Băilești.

Întotdeauna ne rugăm pentru aceste animale, vieţuitoare ale noastre să le dea Dumnezeul sănătate, putere să fie viguroase, şi aşa mai departe”, explică preotul Costel Gavrilă. 

Şi în Constanţa sunt sfinţite animalele de povară în ziua de Bobotează. De pildă, la Mihail Kogălniceanu.

Iar în judeţul Alba, în comuna Limba, oamenii stropesc şi păsările cu agheasmă. Credincioşii spun că Agheasma Mare, aşa cum este numită apa sfinţită de Bobotează, poate să vindece boli.

Boboteaza în lume

Creştinii din întreaga lume au sărbătorit marți Boboteaza. La Vatican, Papa Francisc a oficiat o slujbă în basilica Sfântul Petru la care au participat sute de oameni. În Grecia şi Bulgaria, credincioşii au respectat tradiţii vechi de sute de ani.

Îmbrăcaţi în costume populare, zeci de bulgari au intrat în apa rece ca un sloi, ca să celebreze botezul Domnului. Doar bărbaţii au voie să ia parte la acest ritual, iar bătrânii spun că cei care respectă ritualul vor fi feriţi de necazuri.

„Cu cât mai rece este apa, cu atât anul va fi mai sănătos, cu voia Domnului”, spune unul dintre participanți.

Praga. Cei trei magi ies din apele Vltavei, de Bobotează FOTO: AFP/MEDIAFAX

Şi în Grecia, zeci de curajoşi au înfruntat frigul şi apa rece pentru a recupera crucea aruncată în apă de arhiepiscopul Atenei şi al întregii Grecii. Ceremonia a avut loc în portul Pireu.

În Germania, de Bobotează se aprind focuri în jurul dealurilor FOTO:AFP/MEDIAFAX

Una dintre cele mai aşteptate slujbe a fost oficiată la Vatican, de Papa Francisc. În predica rostită, Suveranul Pontif i-a îndemnat pe oameni să ceară ajutor lui Iisus atunci când trec prin perioade dificile.

„Peste tot în jurul nostru vedem războaie, copii exploataţi, tortură, trafic de arme şi de persoane. Fraţii şi surorile noastre care îndură aceste situaţii dificile îl pot căuta pe Iisus în ei înşişi”, a spus Papa Francisc.

Patriarhia Ortodoxă din Istanbul marchează Boboteaza. Înotătorul turc Savas Ozbey a recuperat o cruce de lemn din Bosfor FOTO: AFP/MEDIAFAX

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri