Fetiţă de 4 ani, dată afară din grădiniţă chiar de ziua ei. Familia acuză educatoarea de abuz şi discriminare

Data actualizării: Data publicării:
Cute asian baby girl closing her face and playing peekaboo or hide and seek
Foto: Guliver/Getty Images

Cazul unei fetiţe din Craiova readuce în lumină neputinţa sistemului de educaţie din ţara noastră de a-i integra pe copiii care au comportamente diferite, faţă de majoritate. La 4 ani, fetiţa ar fi considerată "copil problemă" pentru că este mai activă decât colegii ei. O anchetă este în desfăşurare, după ce familia a reclamat că educatoarele de la grădiniță o marginalizează pe cea mică.

Totul a început, spune familia, încă din primele zile de grădiniță. Energia celei mici le-ar fi deranjat pe educatoare.

Ion Gavrilescu, bunicul fetiţei: De aici, până la a o pune la colţ de fiecare dată, la a o critica, la a-i găsi tot felul de motive ca să o marginalizezi, fără să o apreciezi niciodată, fără să ai un cuvânt frumos, un cuvânt bun, fără să ţi-o apropii, este cale lungă (...) Am sesizat că nepoţica este tristă, că plânge, că nu mai vrea să meargă la această clasă.

Totul a culminat cu data de 6 decembrie, spune familia, când cea mică nu a fost primită în grădiniţă, cu toate că îşi dorea să îşi sărbătorească ziua onomastică alături de colegi.

Ion Gavrilescu, bunicul fetiţei: Sucuri, prăjituri, bomboane, să-şi servească colegii. Pur şi simplu le-a luat de mânuţă şi le-a scos din clasă şi le-a trimis acasă, spunând că nu mai au ce căuta la această grădiniţă.

Familia este revoltată şi a făcut plângere la inspectoratul şcolar care face acum o anchetă.

Nicoleta Liţoiu, Inspector ISJ Dolj: Situaţia este în atenţia inspectoratului şcolar. În funcţie de rezultatul anchetei desfăşurate la nivelul unităţii de învăţământ, vor fi luate măsurile ce se impun. Vreau să vă spun în centrul atenţiei noastre va rămâne întotdeauna interesul educaţional al copilului.

Conducerea grădiniţei refuză, momentan, să ofere un punct de vedere în acest caz şi spune că aşteaptă rezultatele anchetei deschise de inspectoratul şcolar general.

Psihologii atrag atenţia că este nevoie de o pregătire a cadrelor didactice, care nu ştiu întodeauna cum să gestioneze situaţia unui copil hiperactiv.

Irina Gruia, psiholog: Pedeapsa nu este un instrument care să aducă educaţie ci este, mai degrabă, un instrument care să aducă frustrare, o slabă imagine de sine, interiorizare sau, din contră, o interiorizare de presiune astfel încât ea să poată fi explozivă la un moment dat si copilul se revoltă. Cred că cel mai important este ca acest cadru didactic, în limita resurselor lui de timp, emoţionale, să creeze o relaţie cu copilul, pentru că copiii micuţi funcţionează încă pe ataşament.

Familia fetiţei a făcut o cerere ca cea mică să fie mutată în altă grupă.

Editor web: A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri