FOTO&VIDEO. Saber Guardian, operațiune de amploare. Cum s-au desfășurat exercițiile aliaților

Data actualizării: Data publicării:
170716_SABER_GUARDIAN_DUNARE_06_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Președintele Klaus Iohannis s-a declarat sâmbătă mândru de soldaţii români, pe care i-a văzut în acţiune la exerciţiul „Saber Guardian” de la Cincu. Preşedintele e convins că, dacă ar fi cazul, soldații români ar putea ţine piept oricui. A fost răspunsul pe care preşedintele i l-a dat unui corespondent al radioului public american. După care, Klaus Iohannis a continuat: şi exerciţiile militare, şi planurile de înzestrare a Armatei cu rachete Patriot fac parte dintr-o strategie de apărare, nu din vreun plan de atac.

170716_SABER_GUARDIAN_DUNARE_01_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
170716_SABER_GUARDIAN_DUNARE_01_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

(GALERIE FOTO: Exerciții Saber Guardian| Imagini: Octav Ganea/Inquam Photos; presidency.ro)

Seria de exerciţii militare reunite sub numele de „Saber Guardian”, care a început luna trecută și care au ajuns și în România, reprezintă un element important al cooperării dintre ţările aliate. Obiectivul manevrelor militare este de a îmbunătăţi legăturile dintre forţele armate ale diverselor state aliate ale Statelor Unite.

Ample manevre militare, cu participarea trupelor americane, au avut loc zilele trecute și în Ungaria şi Bulgaria.

În ultimii ani au apărut pe plan internaţional noi provocări, cum ar fi războaiele asimetrice, terorismul şi migraţia în masă. Toate acestea fac necesară realizarea unei forţe de reacţie rapidă cu armament uşor, care să poată efectua operaţiuni acolo unde armata tradiţională nu poate sau poate în mod limitat. Un astfel de exerciţiu militar s-a desfăşurat la Szolnok, în Ungaria, cu participarea a şapte state, printre care şi România.

Exerciţiile militare sunt în desfăşurare în mai multe state europene, iar la acestea participă 25 de mii de militari din 20 de ţări.

O etapă a seriei de exerciţii Saber Guardian a avut loc în centrul Ungariei, iar la manevre au luat parte soldaţi din Statele Unite, Bulgaria, Croaţia, Slovenia, Macedonia, Serbia şi Ungaria. Militarii au simulat neutralizarea unei grupări teroriste care au ocupat o clădire de pe un aeroport.

„La exerciţiul Saber Guardian demonstrăm o abilitate incredibilă pentru a descuraja inamicul, prin plasarea unei forţe combative a diviziei multinaţionale”, a declarat, la Novo Selo, în Bulgaria, generalul american John Gronski.

În total, operaţiunea Saber Guardian are planificate 18 exerciţii militare terestre, aeriene şi navale, până pe 20 iulie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri