Imagini inedite cu Regele Mihai la Constanța

Data publicării:
mihai la constanta - cuget liber
Foto; Cuget Liber

Acum aproape zece ani, Majestatea Sa, Mihai I, a vizitat, alături de Regina Ana, Portul Constanţa. Martorii momentului îşi amintesc cu drag de acea vizită, în timpul căreia l-au văzut pe Majestatea Sa în ipostaze unice. Regele Mihai a revăzut locurile în care îşi petrecea vacanţele din timpul copilăriei şi le-a povestit gazdelor despre momente petrecute pe mare.

(Sursa imaginilor cu Regele Mihai: Adrian Ţapliuc, arhiva personală)

În 2008 regele Mihai a fost invitat să viziteze Portul Constanţa. Cei care l-au condus prin zonă au fost impresionaţi de cunoştinţele şi abilităţile tehnice ale Alteţei Sale.
Adrian Ţapliuc - fost director de exploatare al Portului Constanţa, povestește: „Toţi cei care l-am însoţit în acea vizită, am fost foarte impresionaţi pentru că era un om simplu, modest, nu ieşea în evidenţă cu nimic. Un comportament normal, a ascultat toate explicaţiile privind investiţiile din Portul Constanţa, l-am întrebat dacă doreşte să ieșim cu nava de protocol în acvatoriul portului şi a fost încântat, în acea plimbare nu ne-a lăsat până nu i-am prezentat toată nava, am coborât şi la sala motoarelor, l-am lăsat şi să manevreze nava, dânsul având şi brevet de navigator”.

Regele a rememorat atunci şi momente petrecute de el pe mare: „Eram cu Regina Maria şi a ieşit cu mine în larg, când ne-a prins furtuna la Varna. Am înţeles... Forţa 8-9 (forţa vântului - n.r.)... (-Şi v-aţi întors?)... Şi a ieşit cârma din angrenaje. Şi ne-am întors. 36 de ore a durat”.

Extrem de emoţionant a fost momentul revenirii Majestăţii sale în Pavilionul Regal din incinta Portului Constanţa, denumit şi Cuibul Reginei, un monument vechi de peste 100 de ani.

„Chiar s-a emoţionat în acea vizită, l-am invitat la Cuibul Reginei, Cuibul Reginei a fost construit de bunica sa, regina Elisabeta. Acolo avem documente originale din perioada monarhiei, i-am prezentat şi un filmuleţ. A fost extrem de încântat, în special Regina Ana a fost foarte încântată, ea neştiind de această construcție”, a povestit Adrian Țapliuc, fostul director de exploatare al Portului Constanța.

În același an, Regele Mihai a vizitat şi staţiunea Mamaia, loc de care îl legau amintiri foarte plăcute din vremea copilăriei. Acolo îşi petrecea Majestatea Sa vacanţele de la malul mării alături de alţi copii din familia regala.

(Foto: „Cuget liber”)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri