În loc de epilog.... Cuvintele-testament pe care Cristian Ţopescu le-a lăsat românilor

Data publicării:
topescu-65084

S-a lăsat liniştea în lumea sportului, odată cu moartea comentatorului Cristian Ţopescu. Oamenii sunt convinşi că victoriile sportivilor români nu vor mai avea niciodată aceeaşi savoare fără vocea care să exprime emoţiile unei naţiuni.

Microbiştii care şi-au petrecut ani în tribune au ca reper o voce: Cristian Ţopescu.

„Nu se mai naşte... Nu mai avem. Alt comentator ca el, nu. Mare pierdere.

A fost şi sportiv, dom-ne!

A fost călăreţ!”

Cristian Ţopescu, spun ei, a fost o enciclopedie în vremuri când informaţia venea cu ţârâita.

„Trăiai momentul cu el! Cel puţin la un meci de fotbal, trăiai momentul cu el.

Era şi documentat... Şi la handbal şi la gimnastică.

Era un om foarte citit!”

Cristian Ţopescu a fost deschis orizonturile pentru milioane de tineri. A comentat inegalabil şi fentele lui Dobrin şi zecele Nadiei.

Tot el, Ţopescu, a vorbit despre Patzaichin şi despre Balaci. Şi despre olimpiade. Şi despre lauri, valori şi visuri interzise.

„Te făcea să plângi, dom-ne... Aşa ceva n-am pomenit. Nu se mai naşte altul... I s-a tras de la meciul cu Suedia. Atunci l-a pedepsit Ceauşescu”.

„Fără adevăr, nu eşti crezut!”, spunea Cristian Ţopescu.

Interzis o vreme de Ceauşescu, Cristian Ţopescu a fost reperul multor generaţii. De peste 5.000 de ori, a transmis pentru publicul său avid de sport... din toate colţurile lumii. Multor sportivi le-a fost confident, altora prieten. I-a apreciat însă pe toţi, a oftat pentru toţi şi... a scris despre toţi.

Helmuth Duckadam: „În perioada în care eram în acea campanie pentru câştigarea Cupei Campionilor Europeni, era metodist la Clubul Steaua El ne făcea rost de acele casete cu echipele adverse cu care urma să jucăm”

După 1989 s-a reîntors la microfon.

România a încercat să-i dea ceva înapoi. Ordinul Olimpic „Colanul de Aur", decorația regală „Nihil Sine Deo", Ordinul Național „Serviciul Credincios" în grad de Cavaler şi Ordinul Național „Steaua României" în grad de Cavaler... sunt doar câteva distincţii pe care ţara i le-a aşezat în piept.

Întinsă pe vreo şase decenii, aproape, povestea dintre Cristian Ţopescu şi public... a ajuns la final. Despărţirea va fi vineri, ora 11, la Cimitirul Ghencea. Comentatorul sportiv va fi înhumat cu onoruri militare. În loc de epilog însă, cel mai important crainic sportiv român... lasă câteva vorbe, testament:

Este important să ştii ceea ce spui, şi să spui ceea ce ştii!”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri