Indiferență: Deși numărul consumatorilor este în creștere, mai ales în rândul elevilor, la Agenția Antidrog este criză de specialiști

Data publicării:
mana copil adolescent elev

Este criză de specialiști la Agenția Națională Antidrog. Numărul consumatorilor de substanțe interzise a crescut în ultimii ani, iar unele centre de prevenire și consiliere funcționează cu un singur medic, care ține loc și de asistent social, și de psiholog.

În Maramureș, o singură persoană se ocupă de asistența consumatorilor de substanțe interzise și a familiilor acestora. Normal ar fi să existe o echipă terapeutică, formată din medic, asistent social și psiholog.

Flavia Sălăgean, comisar-șef de poliție: În anul 2011, Agenția Națională Antidrog a trecut din subordinea IGPR în subordinea directă a Ministerului Afacerilor Interne și a fost preluată cu un deficit de personal la nivelul întregii țări. Există specialiști, doar că trebuie organizate concursuri pentru ocuparea acestor funcții. Activitatea pe care noi o desfășurăm vizează atât prevenirea consumului de substanțe în școală, familie și comunitate, cât și asistența acordată consumatorilor de substanțe sau a familiilor acestora.

Situația este la fel în toată țara.

Victor Kirițescu, medic: Cred că problema cea mai mare e creșterea incidenței consumului de droguri în rândurile elevilor, ceea ce și mai grav. În ultimii ani a crescut consumul de noi substanțe psihoactive la care, din păcate, nu avem posibilitatea de a interveni în mod strict, neștiind despre ce substanță este vorba, intoxicația poate să fie acută, de cele mai multe ori cu starea precomatoasă și asta impune niște măsuri de urgență care se pot face numai intraspitalicesc, unii reușesc să ajungă la timp, alții nu.

Pe lângă aceste probleme, se adaugă și neputința de a lua măsuri la nivel local. Deciziile se iau numai la București.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri