Iohannis: Exercițiile și achizițiile de rachete Patriot ar putea descuraja Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Germany To Send Patriot Missiles To Turkey
Foto: Guliver/GettyImages

Klaus Iohannis se declară mândru de soldaţii români şi crede că, dacă ar fi cazul, ar putea să le ţină piept până şi ruşilor. A fost răspunsul pe care i l-a dat unui corespondent al radioului public din Washington. După care, preşedintele a continuat: şi exerciţiile militare precum cel de azi de la Cincu, şi planurile de înzestrare a armatei cu rachete Patriot fac parte dintr-o strategie de apărare, nu din vreuna de atac.

David Welna, corespondent NPR, l-a întrebat pe președinte: Ar putea descuraja Rusia (n.r. soldaţii prezenţi la Cincu)?

Klaus Iohannis: Sigur că ar putea să facă asta (n.r. soldaţii români) şi cred că o vor face!

Preşedintele Klaus Iohannis a mai declarat, sâmbătă, că achiziţionarea rachetelor Patriot se face pentru ca România să aibă o armată dotată mai bine şi mai eficient, în scop defensiv, şi pentru a garanta securitatea românilor.

Reporter: Am văzut reacţii, în presa internaţională, în legătură cu achiziţia de rachete Patriot şi, de asemenea, în legătură cu exerciţiile militare din ultima perioadă. Credeţi că toate aceste lucruri tensionează în vreun fel relaţia actuală cu Federația Rusă?

Klaus Iohannis: Noi nu ne pregătim sa atacăm pe nimeni, noi ne pregatim să fim mai bine dotaţi, ca armata noastră să beneficieze de dotări moderne, eficiente. Este un lucru absolut necesar. Toate acestea sunt gândite pentru a ne apăra, pentru a garanta securitatea românilor în România.

Premierul Mihai Tudose şi miniştrii Apărării Naţionale şi Economiei au analizat, miercuri, necesarul de înzestrare a Armatei, raportat la capacitatea actuală şi viitoare a industriei româneşti de apărare. În acest context, Adrian Ţuţuianu a precizat că o decizie în privinţa tipului de rachete pe care partea română vrea să le achiziţioneze se va lua după ce vor fi stabilite toate detaliile tehnice şi toate elementele care ţin de acest program, menţionând că există şi alte oferte de la alte state partenere care sunt analizate, reamintește News.ro.

”Avem în bugetul pentru 2017 cei 2% din PIB pentru Apărare, pe care ne-am angajat să-i cheltuim în scopul înzestrării Armatei Române. Ne respectăm acest angajament, atât în raport cu partenerii NATO, cât şi cu aşteptările şi nevoile militarilor noştri”, a subliniat premierul Mihai Tudose, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila vânzare a sistemului defensiv de rachete Patriot către România, inclusiv suport tehnic şi echipamente, costul estimativ fiind de 3,9 miliarde de dolari. Congresul SUA a fost notificat în legătură cu această posibilă tranzacţie în data de 10 iulie.

(VIDEO. Președintele Iohannis, declarații după exercițiile la care a asistat la Cincu)

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri