192 de plângeri înregistrate împotriva jandarmilor. Procuror: Agresiunea nu se justifică

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - PROTEST - DIASPORA - 10 AUGUST
Incidente la protestul diasporei, in Bucuresti, Vineri, 10 August 2018. Inquam Photos /

192 de plângeri penale s-au înregistrat până miercuri după-amiază în ancheta privind intervenția brutală a Jandarmeriei la mitingul diasporei, din 10 august, a anunțat Ionel Corbu, prim-procurorul Parchetului militar. El a anunțat totodată că a cerut noi documente de la Jandarmeria Română.

Procurorul militar Ionel Corbu a declarat miercuri că până la această oră au fost identificați peste 160 de jandarmi care au intervenit în Piața Victoriei, în data de 10 august, la protest.

El a mai spus că Jandarmeria a trimis o mare parte din documentele solicitate, dar „se impune cu necesitate solicitarea în mod suplimentar şi a altor date de referinţă necesare şi utile cauzei”.

„Un colectiv din cadrul Parchetului Militar Bucureşti efectuează acte de urmărire penală în baza ordonanţei de delegare a Parchetului General. În prezent, vă comunic faptul că au fost primite de la Jandarmeria Română o mare parte din documentele solicitate, din analiza cărora că se impune cu necesitate solicitarea în mod suplimentar şi a altor date de referinţă necesare şi utile cauzei”, a adăugat Ionel Corbu.

El a mai spus că Jandarmeria a trimis spre Parchetul militar planul de acţiune, planul de intervenţie şi jurnalul acţiunilor operative.

„Am primit planul de acţiune, planul de intervenţie şi jurnalul acţiunilor operative întocmit de către structurile de jandarmi desemnate să îl întocmească. Rămâne să centralizăm pe structuri efecivele de jandarmi paricipante la eveniment”, a precizat magistratul.

Întrebat dacă s-a cerut şi ordinul prefectului Capitalei, acesta a spus că a fost cerut a doua zi după protestul violent: „Sigur că da, am cerut ordinul de intervenţie şi suntem încă în aşteptarea lui”.

De asemenea, jurnaliștii l-au întrebat dacă din documentele prezentate până acum de Jandarmerie există dovezi că s-a impus acea intervenţie în forţă, prim-procurorul a spus că sunt elemente care să dovedească aploarea evenimentelor, dar, după părerea sa, „sub nicio formă actele de agresiune exacerbate nu se justifică”.

„În mare parte, da, există elemente şi indicii doveditoare privitor la amploare evenimentelor ce urmau să se desfăşoare, însă, în opinia mea, sub nicio formă actele de agresiune exacerbate nu se justifică atâta vreme căt existau multiple modalităţi de estompare a unor demersuri care au degenerat sau care urmau să degenereze”, a mai explicat acesta.

Marți, secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetul General a preluat de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar ancheta în dosarul privind modul de intervenţie al jandarmilor şi incidentele petrecute la manifestaţia de vineri seară din Piaţa Victoriei, potrivit unor surse.

Sursa: Digi24, News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri