Acuzații | Mită negociată și dată în localuri de lux

Data publicării:
BANI
Bani

Cofetării, restaurante şi hoteluri de lux sunt locurile predilecte unde personajele marilor dosare de corupţie deschise în ultimii ani ar fi primit sau ar fi dat sume importante de bani. Detaliile au ieşit la iveală în denunţurile depuse la parchet sau în declaraţiile date în faţa judecătorilor, în timpul proceselor. Nu puţine au fost însă situaţiile în care foşti demnitari au fost acuzaţi că au încasat chiar în birou bani pentru diferite favoruri.

Lideri politici în judeţul Neamţ, Gheorghe Ştefan şi Ionel Arsene joacă rolurile principale în cel mai recent dosar deschis de procurorii anticorupţie. Un local din centrul Capitalei ar fi fost, în 2013, scena traficului de influenţă pe care fostul primar din Piatra Neamţ l-a denunţat patru ani mai târziu.

Andreea Georgescu, jurnalist Digi24: Gheorghe Ştefan le-a spus procurorilor că se întâlnea des cu Ionel Arsene în Bucureşti într-o cofetărie de lux situată în zona Ateneului. Tot acolo, conform denunţului, i-ar fi dat 100.000 de euro.

Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ: Sunt nevinovat şi îmi voi dovedi nevinovăţia aşa cum au făcut-o foarte mulţi oameni politici când au fost acuzaţi pe nedrept.

Despăgubiri de zeci de milioane de euro din partea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor ar fi fost negociate într-un local situat în apropiere de Arcul de Triumf, aşa cum a explicat, în denunţ, chiar unul dintre intermediari - Dorin Cocoş.

Andreea Georgescu, jurnalist Digi24: Omul de afaceri a declarat, în faţa judecătorilor, că a plătit o parte din mita din afacerea cu despăgubiri ANRP chiar în hotelul său din Bucureşti.

Fosta sa soţie este şi ea judecată în trei dosare penale. În dosarul Gala Bute, trimis în instanţă în 2015, Elena Udrea are o condamnare, în primă instanţă, la şase ani de închisoare.

Andreea Georgescu, jurnalist Digi24: Una dintre acuzaţiile aduse Elenei Udrea în dosarul Gala Bute este că a primit 900.000 de euro mită, bani care i-au fost aduşi chiar în biroul de la Ministerul Dezvoltării.

Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării: Timp de doi ani de zile de când a început această nebunie, nu am o singură ezitare în declaraţii. Lucrurile pe care le-am spus la început le-am spus permanent. Cei care au minţit şi-au schimbat de o sută de ori declaraţiile!

Biroul de la Ministerul Dezvoltării nu este singurul care ar fi găzduit pretinse fapte de corupţie. Sorin Blejnar ar fi primit şi el mită chiar în clădirea vecină, la ANAF. În alte cazuri, procurorii au depistat magistraţi care primeau mită chiar în apropiere de sălile de judecată de la Tribunalul Bucureşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri