Anestezist condamnat pentru ucidere din culpă

Data publicării:
anestezist

Doi ani de închisoare, cu suspendare. E decizia venită, după patru ani, într-un caz de malpraxis. Găsit vinovat e un fost medic anestezist din Sălaj, acuzat de ucidere din culpă, după ce un pacient i-a murit pe masa de operaţie. Decizia magistraţilor nu e definitivă.

Medicul anestezist Ioan Costinaş a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru ucidere din culpă. În plus, el a fost obligat să plătească rudelor pacientului de 54 de ani, decedat în urmă cu patru ani pe masa de operaţie, 47.000 de euro daune morale.

Bărbatul în vârstă de 54 de ani a ajuns la spitalul de urgenţe Zalău într-o marţi, cu o rană la cap, produsă în urma unei căzături. A fost programat duminică pentru o operaţie ce trebuia făcută de un chirurg plastician. Nu a mai apucat, însă, să intre în operaţie pentru că a murit în timp ce i se făcea anestezia.

Pacientul era fratele unui medic diabetolog de la acelaşi spital. Daniela Zaharie susţine că nu era necesară anestezia generală, pentru că urma să i se facă o intervenţie estetică.

Daniela Zaharie, sora pacientului: „I s-a făcut un computer tomograf, care arăta că e o plagă simplă, fără edem cerebral.”

Atunci când i-a făcut anestezia pacientului, medicul anestezist era singurul doctor din sala de operaţie. Rudele l-au acuzat că nu a intervenit la timp.

Roberth Balog, avocat: „Nu a fost chemat medicul chirurg generalist care era de gardă. S-a pierdut timpul, inculpatul Costinaş Ioan chemându-i pe cei trei medici ORL-işti care erau de gardă la domiciliu şi nu la spital.”

Medicul anestezist,care s-a pensionat anul trecut, suţine că este nevinovat.

Ioan Costinaş, medic anestezist: „Era o plagă infectată a scalpului. Am făcut o minitraheostomie, am asigurat o ventilaţie în continuare. S-a dovedit tot ineficientă şi am solicitat serviciul chirurgical şi serviciul ORL pentru o traheostomie. Medicul chirurg nu a venit.”

Medicul anestezist a contestat deja decizia dată de Judecătoria Zalău.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri