Astra Asigurări a intrat definitiv în faliment. Care sunt consecinţele

Data publicării:
astra asigurari capturi digi24 august 2015 5

O veste bună pentru asigurații Astra Asigurări, care își vor putea primi banii de la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA). Începând de săptămâna viitoare, păgubiţii Astra Asigurări îşi vor putea primi banii înapoi. Firma de asigurări a intrat, oficial, în faliment, după ce Curtea de Apel Bucureşti a dat, în acest caz, o decizie definitivă. Banii vor veni de la Fondul de Garantare a Asiguraţilor, care a preluat cele 57 de mii de dosare de daună ale firmei patronate de milionarul Dan Adamescu.

Păgubiţii Astra Asigurări au aşteptat luni de zile rezolvarea cererilor pe care le-au depus. Până la decizia definitivă a Curţii de Apel nimeni nu-şi putea primi banii. Primele plăţi vor fi făcute săptămâna viitoare.

Fondul de Garantare a Asiguraţilor a aprobat deja la plată circa 4 mii de dosare. Însă cererile sunt mult mai numeroase. Până acum, au fost înregistrate peste 30 de mii de cereri de plată pentru dosare noi şi vechi, transmite reporterul Digi24, Laura Culiţă.

Totul, în condiţiile în care Fondul de Garantare a preluat de la Astra 57 de mii de dosare în toamnă. Iar de atunci şi până acum autoritatea a deschis alte câteva mii, dar nu toţi păgubiţii au făcut cereri să primească banii. Declararea oficială a falimentului ar putea duce la o explozie de cereri de plată.

"Solicităm Fondului de Garantare a Asiguraţilor procesarea cât mai rapidă şi plata în regim de urgenţă a tuturor dosarelor finalizate şi aprobate. Este un proces destul de birocratic deoarece există o Comisie Specială, iar aprobările trebuie să fie absolut în legalitate, dosarele să fie analizate", spune Călin Rangu, director, Direcţia de Protecţie a Consumatorului, Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Păgubiţii Astra mai pot depune cererile de deschidere a dosarelor de daună la Fondul de Garantare până pe 23 mai. Însă, cel mai probabil, termenul va fi prelungit.

Suma maximă pentru o despăgubire este de o sută de mii de euro. Fondul de Garantare estimează că va plăti circa 700 de milioane de lei pentru daunele Astra.

Compania controlată de Dan Adamescu, aflat acum sub control judiciar pe cauţiune, nu este singura cu probleme din piaţa asigurărilor. Carpatica Asig se află într-o procedură de rezoluţie financiară, iar Euroins şi City Insurance sunt în curs de redresare.  

În prezent, Dan Adamescu și o parte a fostei conduceri Astra sunt urmăriți penal într-un dosar legat de o posibilă devalizare a companiei. Prejudiciul calculat de procurori se apropie de 900 de milioane de lei.

Citiți și

Documente Astra Asigurări, rătăcite de autorități

Doar 10% din dosarele Astra au fost rezolvate

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri