Augustin Lazăr: În România, lupta anticorupţie va continua cu fermitate

Data actualizării: Data publicării:
180712_ANCA_JURMA_DNA_03_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Procurorul general Augustin Lazăr a spus, joi, la ceremonia de predare a mandatului noului procuror-şef interimar al DNA, Anca Jurma, că „prima prioritate a DNA şi a Parchetului General” va fi că, în România, lupta anticorupţie va continua cu fermitate. El a spus că Anca Jurma este un procuror cu foarte mare experienţă şi este „exact persoana” de care este nevoie acum la DNA. De asemenea, procurorul general a afirmat, la ceremonie, că nu poate fi uitat faptul că motivele revocării Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA generează îngrijorare printre magistraţi în legătură cu independenţa lor.

Citiţi şi: Primele mii de pensii care ar putea crește cu adevărat în guvernarea PSD-ALDE. Și o „bătaie de joc” cu repetiție la adresa CCR

Procurorul general a precizat că Anca Jurma a fost delegată în funcţia de procuror-şef al DNA pentru o perioadă de şase luni, el arătând că Jurma este un procuror cu experienţă.

Augustin Lazăr, care a susţinut o declaraţie de presă alături de Anca Jurca, a spus că „prima prioritate a DNA şi a Parchetului General va fi că în România lupta anticorupţie va continua cu fermitate”. 

Cea de a doua prioritate, potrivit lui Lazăr, este că aplicarea legii anticorupţie se va face în continuare în conformitate cu normele şi standardele internaţionale de apărare a drepturilor fundamentale. 

„DNA va apela la resursele pe care le are, resursele umane de expertiză profesională care au făcut din această direcţie una dintre instituţiile cunoscute ca fiind furnizoare de expertiză în domeniu”, a declarat procurorul general. 

El a spus că Anca Jurma este un procuror cu experienţă mare în Ministerul Public, cu o foarte mare pregătire profesională şi persoana potrivită să vină cu contribuţia personală la încrederea în DNA: „Este o persoană care se bucură de încredere pe plan intern şi internaţional, este ceea ce ne trebuie în acest moment”.

Augustin Lazăr i-a mulțumit Laurei Codruța Kovesi

De asemenea, procurorul general i-a mulţumit Laurei Codruţa Kovesi pentru rezultatele DNA.

„Aş dori să mulţumesc doamnei Kovesi, care şi-a încheiat activitatea în această direcţie şi care în continuare va lucra în parchetul General. Este o tradiţie a Ministerului Public de a valorifica mereu procurorii cu expertiză într-un anumit domeniu, ca după ce îşi încheie un mandat (...) experienţa lor să fie valorificată în Ministerul Public. Domnia sa a adus DNA, pe perioadă mandatelor, în postura de furnizor de bune practici la nivel european”, a afirmat procurorul general. 

El a spus, de asemenea, că nu poate fi uitat faptul că motivele revocării Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA generează îngrijorare printre magistraţi în legătură cu independenţa lor.  

„Nu putem uita faptul că motivele revocării generează îngrijorare printre magistraţi, o îngrijorare cu referire la independenţa lor, la statutul lor, la respecrare separaţiei puterilor în stat. Cu toate acestea, magistraţii sunt profesionişti şi îşi indeplinersc rolul prevăzut în Constituţie de a apăra ordinea de drept, drepturile şi libertăţile cetăţenilor”, a adăugat procurorul general Augustin Lazăr.

Citiți și Noua șefă anticorupție: DNA trebuie să rămână o instituție puternică, independentă și relevantă

Sursa: Digi24, News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri