Avocatul lui Ghiță apără un cunoscut traficant de droguri din Serbia

Data publicării:
radoslav bacovici avocat ghita

Sebastian Ghiţă respectă condiţiile impuse de magistraţii sârbi şi astăzi a făcut prima vizită la Poliţie. Este o măsură impusă de instanţa din Belgrad, după eliberarea lui pe cauţiune. Fostul deputat a stat mai puţin de 5 minute în sediul poliţiei, iar la ieşire s-a ferit de jurnalişti. Ghiță ar putea fi audiat prin videoconferinţă, săptămâna viitoare, de instanţele din România, care îl judecă în trei dosare. În Serbia, jurnaliştii şi politicienii din opoziţie au declarat pentru Digi24 că procedura de extrădare ar putea dura câţiva ani şi că, în cele din urmă, decizia instanţei trebuie confirmată de ministrul Justiţiei.

„Povestea lui Sebastian Ghiţă a devenit interesantă pentru noi din perspectiva lui Tzvetan Vasiliev, omul de afaceri bulgar care a fugit, ca şi Ghiţă”, spune Vuk Jeremici - jurnalist DANAS.

Acuzat că a devalizat Banca Comercială a Bulgariei şi că a fugit cu 1,2 miliarde de euro, Svetan Vasilev trăieşte de trei ani la Belgrad. În timp ce autorităţile bulgare au făcut cerere de extrădare, acesta a început noi afaceri în Serbia. A cumpărat o fabrică de sticlă, care în scurt timp a intrat în faliment.

„Aici e şmecheria. Când vine vorba de cazurile de extrădare, nu există limită de timp. Astfel de proceduri pot dura decenii. În lege nu se specifică clar. Un caz de extrădare trebuie rezolvat într-un an, ori doi, ori trei...”, spune jurnalistul Vuk Jeremici.

Serbia este în acest moment un paradis pentru toate activităţile ilegale din regiune. Este domnul Ghiţă din România, este domnul Tvetanov din Bulgaria.Toţi sunt prieteni cu actualii noştri lideri politici”, spune Dorde Nakici - secretar general NOVA STRANKA - principalul partid de opoziţie.

Jurnaliştii Digi24 au luat legătura şi cu avocaţi şi profesori de drept.

Dacă ai săvârşit un act criminal în Serbia trebuie mai întâi terminat procesul cu acest dosar. Poate dura săptămâni sau ani. Nu e important câte apeluri sunt. Trebuie închis dosarul în acord cu legea domestică”, spune Dragan Brayer, avocat în Baroul din Belgrad.

Judecătoria Belgrad, pe rolul căreia se află dosarul în care Sebastian Ghiţă este acuzat de deţinere de documente false, spune însă că prioritară este extrădarea acestuia. Decizia finală nu este a unei instanţe, ci a Guvernului.

Ministrul de Justiţie este politician şi poate lua orice decizie politică: Da, vreau să cooperez cu România şi voi aproba trimiterea cetăţeanului român în România. Sau, opusul: Nu îmi place să cooperez cu România şi pot decide să resping extrădarea”, spune prof. dr. Veljko Delibasici, cercetator asociat la Facultatea de Drept din Belgrad.

În acelaşi timp, jurnaliştii sârbi atrag atenţia că procedura juridică ar putea dura foarte mult. Tergiversarea este specialitatea avocatului angajat de Sebastian Ghiţă în Serbia.

Radoslav Bacovici e un avocat faimos. Să vă explic. Cel mai faimos client al său în afară de Ghiţă este Darko Sarici, liderul unui cunoscut cartel de droguri”, spune Vuk Jeremici - jurnalist DANAS.

Avocatul Radoslav Bacovici a fost preşedintele unei judecătorii din Belgrad şi al Autorităţii Electorale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri