Băncile au făcut 150 de sesizări pe legea dării în plată la CCR

Data publicării:
DAREA IN PLATA ACCEPTATA_Thinkstock
House planning

Patru mii de români încearcă să scape de datorii şi îşi dau casele înapoi băncilor. Pentru mulţi dintre ei va fi, însă, un proces complicat, de lungă durată: băncile contestă prevederile legii dării în plată la Curtea Constituţională. Judecătorii CCR vor dezbate, luna viitoare, peste 150 de excepţii de neconstituţionalitate ridicate de bănci.

Instanţele din toată ţara au admis cererile băncilor de a merge cu legea dării în plată la Curtea Constituţională.

Gheorghe Piperea, avocat: „În două dosare în care eu reprezint consumatorii s-au ridicat excepţii de neconstituţionalitate. Cele mai multe astfel de excepţii atacă întreaga lege. Dacă o astfel de lege intervine în contract, o face pentru că îi permit Constituţia şi legislaţia protecţiei consumatorului.”

Mugur Isarescu: „La capitolul notificări de dare în plată avem total notificări 3907, dintre care contestate de bănci 2634, adică 67,4% dintre notificări sunt contestate.”

De la începutul verii, la Curtea Constituţională s-au înregistrat mai mult de 150 de contestaţii depuse de bănci. Bancherii susţin că legea nu respectă un principiu constiuţional de bază, cel al retroactivităţii. Cu alte cuvinte se aplică inclusiv creditelor mai vechi! Mai mult, actul normativ nu este predictibil şi ignoră dreptul la proprietate, mai spun bancherii.

Daniel Zamfir, iniţiatorul Legii: „Nu cred că trebuie să ne precipităm, aşteptăm să decidă Curtea Constituţională. Sunt cinci decizii ale Curţii Constituţionale până în acest moment, în speţe similare unde se stabileşte foarte clar că acest tip de lege nu este o intervenţie în contract. Eu sunt convins că, în speţa asta, Curtea Constituţională nu va admite vreo excepţie de neconstituţionalitate. Eu personal nu am nicio emoţie în legătură cu viitorul acestei legi.

Judecătorii Curţii Constituţionale vor face lumină în acest conflict abia la finalul lunii septembrie, când se întorc din vacanţă. Până atunci, este de aşteptat ca numărul contestaţiilor formulate de bancheri să crească.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri