C. Danileț: „În România nu s-a desființat niciodată vreun serviciu secret, ci s-au înființat”

Data publicării:
danilet cropuit

Informațiile adunate de SIPA referitoare la viața privată a judecătorilor au fost colectate ilegal, din acest motiv nu ar trebui declasificate, a spus judecătorul Cristian Danileț, într-o intervenție telefonică la Digi24. Mai mult, spune el, „în România nu s-a desființat niciodată vreun serviciu secret, ci s-au înființat”.

„Informațiile deţinute de arhiva SIPA sunt cuprinse în documentele clasificate. Avem o lege specială a informațiilor clasificate. Declasarea poate avea în anumite condiții, în cazul de față de ministrul Justiției și, dacă nu mă înșel, trebuie implicat CSAT. Cu privire la conținutul documentelor sunt probleme. Unele se referă la magistrați, atât la activitatea profesională, cât și din timpul liber, din viaţa privată, intimă, familială. Mi se pare nedrept și cred s-ar încălca drepturile omului dacă aspecte privind magistrații pentru perioada 2001-2005, cuprinse în aceste doumentele clasificate, ar apărea public. Sper că prin desecretizare nu se înțelege și publicarea acestor documente și accesul public la aceste documente. Reputaţia magistraților trebuie protejată”, a spus Cristian Danileț, la Digi24.

„Opinia mea e că informațiile adunate despre magistrați, cel puțin cele referitoare la viaţa privată, au fost colectate ilegal. Serviciul trebuia să se ocupe de informațiile cu privire la acte de corupție sau alte nelegalități săvârșite de angajați din sistemul de justiție. În realitate, și-a depăşit această competență”, a precizat magistratul.

El a reiterat faptul că niciun serviciu secret nu are dreptul să ancheteze viața privată.

„Serviciile secrete nu trebuie să interfereze cu viaţa privată a celor supravegheați. În acest caz, SIPA a abuzat. Documentele conțin informații care nu sunt relevante publicului și protejarea reputației magistraților trebuie să se asigure din acaest punct de vedere”, a subliniat fostul membru al CSM.

Întrebat de ce apare acest scandal acum, după 11 ani de la desființarea SIPA, Cristian Danileț a afirmat că „nu există o reglementare clară cu privire la destinația unor astfel de documente”.

„În România nu s-a desființat niciodată vreun serviciu secret, ci s-au înființat. În acest moment, oricărui ministru îi e greu să stabilească destinația informațiilor cu privire la viaţa privată a unor persoane supravegheate. În aceste condiții, ar fi mai bine să râmână sigilată arhiva sau topite documente privitoare la viaţa magistraților atât profesională, cât și personală”, a adăugat judecătorul.

În ceea ce privește cererea sa adresată procurorilor de a ancheta acuzațiile lui Dan Andronic, Cristian Danileț a precizat că a fost sesizat Parchetul.

„Plângerea a fost trimisă la DIICOT și aștept să fiu chemat pentru a-mi completa plângerea, indicând exact în ce a constat activitatea mea, respectiv Andronic să fie citat la Parchet, pentru a indica probele prin care susţine că s-ar fi copiat documente, distribuit. Eu susțin că, cel puțin în perioada 2006-2007, astfel de ilegalități nu s-au întâmplat”, a afirmat el.

Astăzi, judecătorul Cristi Danileț i-a trimis o scrisoare deschisă ministrului Justiției în care l-a rugat să revină asupra deciziei de desecretizare a arhivei SIPA. Magistratul a atras atenția că a avut acces la documente din această arhivă și în ele apar „aspecte profesionale și de viața privată a angajaților din sistemul de justiție, inclusiv a magistraților” ale căror desecretizare nu servește interesului public. Gestul să a venit după ce, tot astăzi, ministrul Tudorel Toader a anunțat că va iniția „în cel mai scurt timp” procedura de desecretizare a arhivei SIPA.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri