Ce ar putea întârzia extrădarea lui Sebastian Ghiță

Data actualizării: Data publicării:
160329_sebastian_ghita_comisie_juridica_00_INQ_Octav_Ganea

Procedura de extrădare a lui Sebastian Ghiţă nu va fi uşoară. Ca judecătorii din Serbia să accepte să îl trimită în România, faptele pentru care acesta este cercetat la noi în ţară trebuie să se regăsească neapărat şi în legisilaţia vecinilor, unde a fost capturat. Condiţia dublei incriminări este prevăzută în legislaţia română privind extrădarea. Aducerea în ţară a lui Sebastian Ghiţă ar putea fi întârziată dacă sârbii decid să îi facă dosar fostului deputat pentru că s-a legitimat cu acte false. Iar acest lucru se va întâmpla, potrivit unor oficiali de la Belgrad.

„Sunt nişte condiţii privitor la infracţiuni în legislaţia română: una dintre ele era şi să se fi săvârşit o faptă pe teritoriul statului solicitant, România. Este îndeplinită cerinţa aceasta, să fie fapta incriminată de ambele legislaţii. Apoi, infracţiunea să aibă o anumită gravitate, să fie sancţionată cu pedeapsa închisorii de cel puţin un an. Pentru persoana infractorului - să fie cetăţean străin, să se afle pe teritoriul statului solicitat”, spune avocatul Tiberiu Ban.

Avocatul arată că intenția autorităților sârbe de a-l judeca pe Ghiță pentru că a folosit acte false ar putea îngreuna procesul de extrădare.

„Este un criteriu de preferinţă. Statul pe teritoriul căruia se află persoana, dacă a comis o infracţiune, în principiu declanşează instanţa din țara respectivă această procedură de urmărire și judecată”, a explicat avocatul.

Oficiali de la Belgrad citați de Agerpres spun că Sebastian Ghiță va fi judecat de o instanță sârbească și că procesul urmează să înceapă cel mai târziu peste o lună.

Sebastian Ghiță a fost prins în cursul nopții trecute la Belgrad, ca urmare a cooperării între autoritățile din România și cele din Serbia, potrivit unor surse Digi24.ro.

Sebastian Ghiță a stat patru ore la discuții cu fratele său, Alexandru, după care au ieșit pe stradă, apoi au intrat în filajul poliției din Belgrad.

El a fost oprit și s-a constatat că pașaportul fals era expirat, potrivit unor surse din apropierea celulei de comandă care a avut ca obiectiv prinderea și aducerea în țară a fostului deputat. De altfel, Ghiță pretindea că este cetățean sloven.

Din informațiile obținute de Digi24 de la anchetatori, Sebastian Ghiță ar fi circulat prin zece țări din estul și din vestul Europei. De altfel, el a trecut în Bulgaria, chiar în noaptea în care a fost pierdut de filajul poliţiştilor.

Fostului deputat român i se va face deocamdată dosar penal în Serbia pentru folosire de acte false, urmând ca ulterior să aibă loc procedura de extrădare, a spus Carmen Dan, într-o intervenție telefonică la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri