Ce îl aşteaptă pe Radu Mazăre după extrădare

Data actualizării: Data publicării:
Mazare Dosar Agerpres 140617
Foto: Agerpres

Radu Mazăre se pregăteşte pentru 9 ani de temniţă în România, după un an şi jumătate de relaxare pe plaje exotice, plimbări cu skijetul şi petreceri pe insule paradisiace. Fostul primar va fi adus, luni, în România, unde îl aşteaptă condamnarea pentru corupţie. Fostul edil are şi un mandat de arestare emis în lipsă pe numele său, iar asta înseamnă că imediat după ce ajunge în ţară va da ochii cu instanţa, pentru confirmarea mandatului. Primul mandat, de altfel, dintr-un şir mai lung.

Radu Mazăre va fi adus luni, 20 mai, în România, unde îl aşteaptă o pedeapsă de nouă ani de detenţie, pentru corupţie. Fostul edil are însă şi un mandat de arestare emis în lipsă pe numele său, iar asta înseamnă că primul drum, odată revenit în ţară, îl va face la instanţa supremă, pentru confirmarea mandatului. Este mandatul de arestare emis în lipsă pe numele său, imediat după fuga din ţară, iar conform procedurii, judecătorii trebuie să îl confirme.

Citiți și:  Zvonuri că Radu Mazăre ar fi evadat. Ce spune Poliția Română

În dosarul în care fostul primar a fost arestat în lipsă, în ianuarie 2018, Curtea supremă a dictat şi sentinţa în primă instanţă: 9 ani şi 10 luni de detenţie, pentru acordarea ilegală a contractului de salubrizare a municipiului Constanţa. După motivare, procesul se va relua în faţa unui complet de 5 judecători. Radu Mazăre încearcă să-i convingă pe magistrați să obțină achitarea într-un dosar în care sunt, de asemenea, acuzații de luare și dare de mită. 

Şi chiar în ziua în care este programată aducerea în ţară a fostului primar, tot la Curtea supremă este un nou termen în dosarul de corupţie în care este implicat şi fratele lui Radu Mazăre, fostul senator Alexandru Mazăre. Cei doi au fost achitaţi de prima instanţă. Acest caz are în centru chiar finanţarea complexului turistic din Madagascar al fostului primar.

La începutul lunii iunie, Înalta Curte dezbate contestaţia în anulare depusă după condamnarea definitivă din februarie. Încearcă apărarea lui Radu Mazăre să obţină rejudecarea dosarului retrocedărilor ilegale din Constanţa. Radu Mazăre, prin apărătorii săi, a depus o cale extraordinare de atac împotriva acestei hotărâri definitive prin care a fost condamnat la nouă ani de detenție, o pedeapsă pe care va începe să o execute chiar de luni, când este programată aducerea lui în țară, după ce autoritățile din Madagascar au stabilit că poate fi extrădat către România. La începutul lunii iunie instanța supremă va lua în discuție acest nou proces inițiat de apărarea fostului primar din Constanța.

Cu doar câteva zile înainte de anunțul capturării lui în statul african, Radu Mazăre a primit o condamnare, în primă instanță, la aproape 10 ani de detenție într-un dosar legat de acordarea nelegală a unui contract pentru salubrizarea municipiului Constanța pe vremea când era edil. Și această decizie a fost contestată, iar judecarea apelului va începe cel mai probabil în toamnă.

Și pe rolul instanțelor din Constanța Radu Mazăre mai are un proces. El încearcă acolo să obțină răsturnarea unei decizii de condamnare la șase ani de detenție, tot pentru acuzații de corupție legate de perioada în care a fost primar. 

Nu în ultimul rând, Radu Mazăre este și investigat penal de structura din Constanța a DNA, care l-a pus sub acuzare pentru acordarea nelegală a unor avize de construcție cu doar câteva zile înainte de a părăsi România, la sfârșitul anului 2017. 

Radu Mazăre a părăsit România după Crăciun, în 2017. A lăsat în urmă o scrisoare în care anunţa că va cere azil politic în Madagascar, deoarece se consideră o victimă a justiţiei din România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri