Contestațiile în cazul imunității lui Dan Șova, judecate de CCR în 8 aprilie

Data publicării:
Dan Sova vot imunitate-Mediafax Foto-Marius Dumbraveanu

Actualizare 11.15. Judecătorii CCR s-au răzgândit și au devansat data la care vor judeca contestațiile în cazul votului din Senat privind imunitatea lui Dan Șova. Motivul devansării este legat de programul judecătorilor. Așadar, sesizările vor fi luate în calcul peste două săptămâni, mai exact pe 8 aprilie.

Inițial, termenul dat pentru judecarea acestor sesizări era în data de 22 aprilie.


Reporter: În cazul domnului Şova se mai poate întoarce ceva în cazul unei decizii favorabile a CCR pentru cei care au făcut sesizări strict în cazul domniei sale sau va fi valabil pentru viitor?

Augustin Zegrean: Noi nu judecăm doar ca să ne aflăm în treabă. O să dăm o decizie și o să vedeți ce înseamnă toate astea.

Cazul Șova, de trei ori la CCR

Preşedintele Klaus Iohannis cere Curţii Constituţionale să soluţioneze conflictul juridic de natură constituţională dintre Justiţie şi Parlament, după votul dat de Senat în cazul lui Dan Şova. Şeful statului spune că Parlamentul nu a pus în acord legile sale de funcţionare cu Legea Fundamentală, în privinţa majorităţii necesare adoptării cererilor de reţinere sau arestare. Iar acest lucru ar avea ca efect blocarea activităţii judecătorilor.

„Vă solicit să constataţi existenţa unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public (...) și Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte, şi Parlamentul României, (...) pe de altă parte, conflict ivit ca urmare a omisiunii Parlamentului de a pune în acord dispozițiile legale cu Constituția în ceea ce privește majoritatea necesară adoptării hotărârilor de încuviințare a cererilor de reținere/arestare a unui deputat/senator, cu consecința blocării activității puterii judecătorești”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Şi liberalii au făcut o sesizare la Curtea Constituţională. Vizat este articolul din regulamentul senatului care impune o altă majoritate decât cea prevăzută de Constituţie.

La rândul său, DNA a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze aceeaşi Curte Constituţională. Procurorii spun că Senatul trebuia să adopte o hotărâre şi nu să trimită Ministerului Justiţiei o simplă adresă.

„CSM îşi exprimă îngrijorarea faţă de recentele situaţii apărute în Parlamentul României prin care a fost blocat sau îngreunat actul de justiție”, a spus Bogdan Gabor, vicepreşedinte CSM.

DNA l-a pus pe Dan Şova sub urmărire penală pentru trei fapte de complicitate la abuz în serviciu. Procurorii spun că în perioada 2007-2008 firma de avocatură "Şova şi Asociaţii" a încheiat trei contracte de asistenţă juridică în urma cărora complexurile Turceni şi Rovinari au fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri