CSM: Nu suntem de acord cu secția specială care anchetează magistrații

Data actualizării: Data publicării:
ghena csm

Secția specială care îi va ancheta pe magistrați nu este necesară și nu are o justificare, spune președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena. De altfel, CSM a avizat negativ această prevedere, adoptată ieri de comisia specială pentru legile justiției din Parlament.

„Plenul CSM a exprimat un aviz negativ și cu privire la acest aspect. A fost solid motivat, dacă ați observat în punctul de vedere exprimat de reprezentanții CSM, și aceștia s-au opus. Această secție, din punctul nostru de vedere, nu e necesară, nu justifică sub nicio formă înființarea ei și mai ales modalitatea în care a fost discutată și adoptată. Există o reglementare în vigoare, nu s-a motivat consistent această propunere și nu suntem de acord cu adoptarea acestui text de lege”, a spus președintele CSM.

Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei a votat joi înfiinţarea unei secţii de investigare a unor infracţiuni din justiţie, care va funcţiona în cadrul Parchetului General şi va avea drept competenţe exclusive efectuarea urmăririi penale pentru infracţiunile de corupţie şi infracţiunile contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de procurori şi judecători.

Această secție va fi formată din opt procurori cu cel puțin 18 ani de experiență.

Înființarea secței pentru investigarea unor infracțiuni din justiție a fost votată de parlamentarii puterii, din PSD și ALDE, de UNJR (Uniunea Națională a Judecătorilor din România) și respinsă de Parchetul General și CSM.

Această secție va fi în subordinea Parchetului General și va fi finanțată din bugetul Parchetului General, dar va avea un șef propriu. Procurorul-șef al acestei secții va fi numit de către plenul CSM și revocat tot de plenul CSM.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri