Cuminţenia Pământului. PRU îl denunţă pe Dacian Cioloş la DNA

Data actualizării: Data publicării:
161028_PRU_DNA_08_INQUAM_Octav_Ganea

PRU a depus un denunț împotriva premierului Dacian Cioloș, pe care îl acuză de abuz în serviciu și înșelăciune în ceea ce privește achiziția operei lui Constantin Brâncuși Cumințenia Pământului. Anunțul a fost făcut de președintele PRU, Bogdan Diaconu.

 

„Am venit să depunem un denunț penal în numele partidului România Unită împotriva premierului Dacian Julien Cioloș, pentru infracțiunea de abuz în serviciu și înșelăciune în speţa numită Cuminţenia Pământului. Premierul a început un nou program pentru România, achiziția de opere de artă, la prețuri de 10 ori umflate. Ştim că au fost nişte evaluări, făcute de experţi au spus prima dată 800.000, apoi 1.200.000, două milioane, trei milioane, ultima evaluare a fost cinci milioane. Iată că Guvernul cioloş a cheltuit 11 milioane de euro din banii românilor pentru o operă de artă care oricum era în patrimoniul naţional şi nu putea fi scoasă din ţară”, a spus Bogdan Diaconu.

Acesta a venit la DNA însoțit de deputatul Sebastian Ghiță.

„Procurorii DNA trebuie să ne arate tuturor românilor că, așa cum pretind, sunt echidistanți și imparțiali și nu sunt niște procurori care pentru unii sunt mumă și pentru alții ciumă și cred că în primul rând trebuie să înceapă cercetările în această fraudă care se poate transforma într-un nou ANRP. Am informații precise - l-ați auzit și pe Victor Ponta spunând acest lucru – că această operă de artă a avut niște evaluări, iar notele date de SRI Guvernului au precizat foarte clar statutul acestei opere de artă și faptul că este exclus ca ea să poată fi achiziționată din bani publici, cu atât mai puțin cu cât se dorește a fi achiziționată cu 5 milioane de euro sau 11 milioane”, a spus Sebastian Ghiță.

Prețul negociat cu proprietarii Cumințeniei Pământului este 11 milioane de euro. Din acești bani, statul urma să dea 5 milioane de euro, iar alte 6 milioane ar fi trebuit strânse în urma unei campanii de donații. 

Subscripția publică a strâns însă puțin peste un milion de euro, așa că Guvernul a anunțat că va acoperi și restul sumei pentru achiziția operei lui Brâncuși.

De asemenea, Executivul a anunțat că va fi deschisă o subscripție publică pentru achiziționarea altor opere de patrimoniu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri