De ce a fost condamnată Alina Bica

Data actualizării: Data publicării:
alina bica agerpres 1.9.2015

Alina Bica a fost condamnată la închisoare cu executare pentru că a acceptat să intre într-un târg al corupţiei, în favoarea unei persoane cercetate penal. O spun judecătorii instanței supreme, în dosarul în care fosta şefă a parchetului anti-mafia a primit trei ani şi şase luni de închisoare pentru favorizarea omului de afaceri Horia Simu. Prin aceeaşi hotărâre, care nu este definitivă, a fost condamnat şi fostul preşedinte al ANAF, Şerban Pop.

Judecătorii spun că faptele Alinei Bica sunt cu atât mai grave, cu cât le-a făcut de la înălţimea uneia dintre cele mai importante funcţii din sistemul judiciar.

„Inculpata s-a folosit de calitatea de procuror-şef al DIICOT şi a întreprins acţiuni de sprijin pentru inculpatul Horia Simu, a cărui activitate era cercetată penal, acţiuni apte să împiedice tragerea la răspundere penală a acestuia”, se arată în motivarea ICCJ.

Alina Bica s-a declarat nevinovată încă de la începutul anchetei, în septembrie 2015.

Eu am cerut să fiu scoasă prin faţă pentru că sunt un om cu caracter”, spunea Alina Bica în urmă cu doi ani.

În instanţă a fost însă contrazisă de procurorul anti-mafia căruia îi ceruse să închidă dosarul omului de afaceri Horia Simu, deşi acesta nu strânsese toate probele.

„Această ultimă discuţie a mea cu Alina Bica s-a desfăşurat pe un ton foarte ridicat, aceasta a ţipat, tonul fiind coleric. Eu i-am explicat că nu pot da soluţie în dosar întrucât am efectuat comisii rogatorii şi nu am primit răspuns. Nu mi s-a solicitat să dau o soluţie anume în dosar, dar era evident că un dosar macroeconomic nu poate fi finalizat în câteva zile”, mai motivează judecătorii.

Instanța supremă a achitat-o pe fosta şefă DIICOT pentru acuzaţia de luare de mită, motivând că procurorii nu au probat că parte din cei 150.000 de euro, ceruţi de fostul şef ANAF Şerban Pop de la omul de afaceri Horia Simu, au ajuns la Alina Bica.

Şerban Pop şi Horia Simu au fost condamnaţi pentru trafic de influenţă.

„Iniţiativa în târgul corupţiei i-a aparţinut inculpatului Şerban Pop, la care Horia Simu s-a alăturat, fiind direct interesat în adoptarea unei soluţii favorabile în dosarul penal în care era vizat”, precizează ICCJ.

Decizia primei instanţe a fost contestată atât de acuzare, cât şi de apărare. Procesul se va relua în toamnă, la completul de cinci judecători.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri