Mita din Dosarul Transferurilor: Frații Becali și judecătoarea Terceanu, la închisoare

Data actualizării: Data publicării:
geanina terceanu judecatoare agerpres 8106711

Decizie definitivă în cazul judecătoarei acuzate că a luat mită de la fraţii Becali pentru a-i achita în primă instanţă. Şapte ani va sta după gratii Geanina Terceanu. Instanţa i-a condamnat şi pe Ioan şi Victor Becali, pentru dare de mită, dar a decis să îl achite pe Cristi Borcea.

ACTUALIZARE 18:55 – Fosta judecătoare Geanina Terceanu, condamnată marţi la 7 ani de închisoare pentru că a primit aproape 200.000 de euro mită pentru a da o soluţie favorabilă în Dosarul Transferurilor, a fost ridicată de polţişti de acasă (VIDEO jos) pentru a fi încarcerată în penitenciarul pentru femei de lângă Ploiești.

Victor Becali, condamnat la cinci ani şi opt luni de închisoare, s-a predat la Poliţia Ilfov, iar Ioan Becali, condamnat la şapte ani şi patru luni de închisoare se predă la Poliţia Slobozia.

Conform procedurilor, toţi trei vor fi plasaţi în carantină 21 de zile, timp în care vor fi cazaţi într-o secţie specială, iar la expirarea acestei perioade urmează să fie stabilit regimul de executare a pedepsei.


Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă. Aici a fost mărită pedeapsa pentru fosta judecătoare Geanina Terceanu, cea care a pronunțat prima soluție în Dosarul Transferurilor în 2014. Atunci, Terceanu i-a achitat pe toți cei opt inculpați, oameni de fotbal, în schimbul unei sume de bani – 185.000 de euro.

În primă instanță, fosta judecătoare primise 5 ani și 6 luni de închisoare.

Cristian Borcea a fost achitat, după ce prima instanță îl condamnase la închisoare cu executare. Victor Becali și Ioan Becali au primit astăzi câte 3 ani de închisoare cu executare. Astfel, contopind pedepsele, Victor Becali ajunge la 5 ani şi 8 luni, iar Ioan Becali la 7 ani şi 4 luni de închisoare. Pentru că fraţii Becali au beneficiat de eliberare condiţionată pentru condamnările din dosarul Transferurilor, acest beneficiu a fost anulat.

Procurorii DNA i-au trimis în judecată, în februarie 2016, pe Geanina Terceanu pentru luare de mită, pe cei trei oameni de fotbal pentru dare de mită şi pe cei doi avocaţi pentru mărturie mincinoasă.

Potrivit procurorilor, în cursul lunii februarie 2009, Geaninei Terceanu, în calitate de judecător în cadrul Tribunalului Bucureşti, i-a fost repartizat dosarul în care Borcea şi fraţii Becali fuseseră trimişi în judecată pentru înşelăciune şi evaziune fiscală privind transferurile unor jucători.

Pe 3 aprilie 2012, Terceanu a pronunţat în dosarul respectiv o hotărâre de achitare faţă de toţi inculpaţii trimişi în judecată şi pentru toate infracţiunile reţinute în sarcina acestora, achitare pronunţată în temeiul dispoziţiilor art. 10 lit. a din Codul de procedură penală din anul 1968 ("fapta nu există”).

Potrivit rechizitoriului, pentru a pronunţa această soluţie, magistratul ar fi primit, în intervalul aprilie 2009 - mai 2012, o sumă totală de 195.000 de euro, din care 185.000 de euro de la Ioan şi Victor Becali, iar 10.000 de euro de la Cristian Borcea.

Din banii primiţi, magistratul a folosit 56.000 de euro pentru cumpărarea unei locuinţe.

Avocaţii Iorgovan şi Petre au fost audiaţi în calitate de martori în legătură cu faptele de care sunt acuzaţi Terceanu şi respectiv cei trei oameni de fotbal în acest dosar, ocazii cu care aceştia au făcut afirmaţii mincinoase, potrivit procurorilor.

În 12 noiembrie 2012, hotărârea de achitare pronunţată de Geanina Terceanu a fost desfiinţată printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti, care a dispus pedepse între trei şi opt ani de închisoare, cu executare sau cu suspendare, în cazul inculpaţilor. Ioan Becali a fost condamnat la opt ani de închisoare, iar Victor Becali şi Cristi Borcea, la câte şapte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri