Decizii așteptate în dosare „grele” de corupție

Data actualizării: Data publicării:
radu mazare_dna_04_INQ_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Aproape jumătate dintre dosarele de corupţie durează mai bine de cinci ani, potrivit statisticilor instituțiilor din Justiție. Peste câteva zile, două dintre cele mai îndelungate anchete ajung la o primă soluţie. Cazul Radu Mazăre, început acum 12 ani, ar putea deveni cel mai lung proces de corupţie. Iar iţele presupuselor ilegalităţi din cazul Gala Bute, început acum cu şase ani, ar putea primi o primă decizie miercuri.

Primul dosar deschis pe numele fostului primar din Constanţa, Radu Mazăre, este în topul cazurilor vechi, care nu au ajuns încă la o soluţie definitivă. Procesul este legat de retrocedarea unor suprafeţe importante de teren, cu un prejudiciu estimat iniţial la peste 100 de milioane de euro. Iar odată cu intrarea în vigoare a noilor coduri penale, în 2014, a apărut perspectiva prescrierii faptelor.

„Nu va faceţi probleme, nu intru la nicio prescriere. Să se facă expertiza şi după aia discutăm, să vedem valorile”, a spus fostul primar al Constanței.

Au trecut trei ani de la această declaraţie. Procesul a ajuns la o sută de termene, iar la sfârşitul lunii este aşteptată decizia în primă instanţă. Judecata a început în 2008, iar cercetările cu trei ani mai devreme.

Statisticile DNA arată că aproape jumătate dintre condamnările definitive decise în 2016 s-au dat după proceduri mai lungi de cinci ani. Mai puţin de 9 la sută dintre dosare s-au închis în mai puţin de un an.

Cazul Elenei Udrea va intra, de asemenea, în partea superioară a clasamentului. Peste câteva zile este aşteptată o prima soluţie, după o anchetă pornită în urmă cu aproape şase ani. Iar la personajul central al anchetei, procurorii au ajuns abia în 2015.

„Timp de doi ani de zile de când a început această nebunie nu am o singură ezitare în declaraţii. Lucrurile pe care le-am spus la început le-am spus permanent. Cei care au minţit şi-au schimbat de o sută de ori declaraţiile!”, a spus Elena Udrea.

Recordul absolut este deţinut de cazul fostului comandant de lagăr comunist Ion Ficior. La mijlocul săptămânii viitoare, la mai bine de 50 de ani de la faptele pentru care a fost condamnat, în primă instanţă, la 20 de ani de închisoare, va fi anunţată hotarârea definitivă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri