Deputatul cu mitralieră, reclamat la Parchet în dosarul Mineriadei

Data actualizării: Data publicării:
cadalin radulescu

Asociaţia 21 Decembrie 1989 anunţă că a cerut Parchetului General punerea sub acuzare a deputatului PSD Cătălin Rădulescu, în dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Deputat a declarat ulterior la Digi24 că „e o nebunie” și că în interviurile recente a mințit pentru că îi place să își bată joc de jurnaliști.

cadalin radulescu

UPDATEProcurorii verifică infracțiunea de tulburare a liniștii publice. În urmă cu două zile, parlamentarul a făcut declarații controversate despre protestatarii din Piața Victoriei.


Un comunicat al Asociaţiei 21 Decembrie 1989 spune că: „În urma audierii mai multor martori din Piteşti, inclusiv ofiţeri de poliţie, Rădulescu a fost identificat în calitatea de organizator al deplasărilor de forţe politice şi paramilitare care au participat la Bucureşti la represiunea din acele zile”.

Contactat de Digi24 pentru o reacție, deputatul PSD a declarat că „la o nebunie cu ce să te raportezi?”

„Eram la ora aia deputat și, ca toți deputații de atunci, la Palatul de la Dealul Mitropoliei am asistat cum au intrat minerii peste noi și ne-au ocupat Parlamentul. Ăsta e singurul lucru pe care îl știu de la mineriadă”, a completat el.

Rădulescu a precizat că în 13-15 iunie 1990 era președintele FSN Argeș și că de la București nu i s-a cerut „sub nicio formă” să organizeze deplasarea de forțe.

El a mai spus despre membrii asociației că sunt „idioți”.

„Acum mi-am adus aminte, eram cu Petre Roman, nu cu Iliescu. Noi trecusem de cealalaltă parte. FSN se rupsese în două la o moțiune și noi toți ceilalți am plecat din FSN și am rămas cu Petre Roman. Mineriada în care a fost dat jos Petre Roman el era prim-ministru. Minerii au venit ca să-l dea jos pe Petre Roman, nu pentru altceva, dacă despre mineriada aia vorbim”, a spus Cătălin Rădulescu, la Digi24.

Referitor la acuzațiile de amenințare, deputatul a răspuns: „Zău?! Acum arestează mai nou și politicieni pentru opiniile politice?”

Despre cele două interviuri acordate ziarului Adevărul, el a spus astăzi că „era o bătaie de joc”.

Cătălin Rădulescu: „Poate am vreo bombă atomică acasă? Am vrut să fac mișto de acești jurnaliști”

„Nu e nicio armă în dotare decât de vânătoare, mâine o să spun că am o bombă atomică, ca să îi prostesc iarăși pe anumiți jurnaliști, ca să meargă să vadă. Poate am vreo bombă atomică acasă. Tocmai Poliția s-a dus și a căutat acolo și a văzut că nu e nimic din ce s-a spus, e o nebunee la cap, dar e frumos că jurnaliștii mai pică și în plase de genul ăsta”, a mai spus el.

„Pot să spun ce vreau eu, important e care e realitatea”, a spus deputatul PSD, adăugând că afirmația despre mitralieră nu ar fi fost în timpul interviului. „Interviul se terminase”, a subliniat Rădulescu.

„Nu există nicio armă de la Revoluție. Am vrut să fac mișto de acești jurnaliști pentru că se terminase interviul și am văzut că vor să mă înregistreze. Am zis: fără acordul meu nu mă înregistrați, dacă vreți să vorbesc cu voi la mișto, o să vorbesc. Mi-am bătut joc de doi jurnaliști care nici nu sunt jurnaliști, pentru că se terminase interviul. Când o să se ancheteze opiniile și declarațiile politice în România o să mai vedem. Până atunci, opniile și declarațiile politice sunt ale mele, le fac când vreau și mi le asum”, a mai spus deputatul.

„Eu am arme de vânătoare, dar pentru că insistau, am vrut să spun ce am vrut ca să mă lase în pace. Între timp, s-au dus, au verificat, sunt două arme de vânătoare mari si late. Nu există nicio armă din timpul Revoluției, mi-am bătut și o să-mi bat joc de ei în continuare”, a continuat el.

Cătălin Rădulescu a mai spus că e o armă de vânătoare cumpărată în 1999 de la stat. „Mai trebuie să faci și asta cu anumiți jurnaliști care spun că nu te înregistrează și te înregistrează”, a mai spus el.

Teodor Mărieș: Ar trebui să fie inculpat ca Ion Iliescu și Petre Roman

Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie 1989, a declarat într-o intervenție telefonică la Digi24 că deputat ar trebui să aibă aceeași calitate, de inculpat, ca Ion Iliescu și Petre Roman în dosarul Mineriadei.

„El în interviu spune de Mineriada din 1991, noi de cea din 1990. Atunci erau toți criminalii”, a spus el.

„În urmă cu o lună am făcut o mică investigaţie. Omul vorbește de Mineriada din 91, noi vorbim de mineriada din 90 - adică 13 iunie, când Rădulescu a transmis dispoziţie să se adune toţi frontieriştii din Piteşti şi s-au deplasat la București pentru a bate demonstranţii din piaţă. E vorba de declaraţii date de oameni din Piteşti care ştiu activitatea lui Rădulescu. În urmă cu o lună am avut o întâlnire cu procurorul general, am zis că e un demnitar al PSD și i-am promis că vor fi oameni de la Piteşti care vor face declaraţii”, a spus Teodor Mărieș despre sesizarea Asociației.

El a mai spus despre Cătălin Rădulescu că „după o lună cred că a cedat psihic șia ieșit cu declarații complet necontrolate, că a avut armă la Revoluție”.

„A păstrat, cu certitudine a avut acea armă de la Revoluţie și mulţi ani după revoluţie. Și-a făcut poze la asociaţie cu arma. El minte permanent. În 90 erau toţi, criminașii de la Revoluţie erau și la mineriadă. Aceeaşi calitate ar trebui să o aibă şi Rădulescu. Nu e singurul demnitar în funcție al PSD care în 90 a acţionat împotriva mea”, a mai spus președintele Asociației 21 Decembrie 1989.

Deputatul Rădulescu, în atenția presei în ultima perioadă

Ieri, Poliţia s-a autosesizat după ce parlamentarul Cătalin Rădulescu a declarat că deţine o armă şi că nu se teme să o folosească, la nevoie. Ofiţerii din Argeş vor face verificări şi ar putea ca la sfârşitul anchetei să-i ceară demnitarului să renunţe la toate armele de foc pe care le deţine.

Declarația care a dus la autosesizarea Poliției: „Eu arma cu care am tras în timpul Revoluției am păstrat-o. Niciodată nu am vrut să o dau. O țin acasă ca și armă de panoplie, AKM-ul acela cu care am tras. Am certificat de colecționar. Nu se folosește. O țin pentru când, dacă vreodată mai vine cineva cu vreo idee să tranforme cineva statul pentru care am luptat noi, sunt pregătit să ies cu arma și să trag.”

Cătălin Rădulescu a fost în atenția publică în ultimele zile prin câteva declarații controversate.

Acum două zile, deputatul PSD de Argeş a spus că protestatarii din Piaţa Victoriei ar trebui înfruntaţi cu tunuri de apă: „De ce mai stau ca proştii acolo? N-au treabă, n-au serviciu, n-au copii?”.

Mai mult, el a spus că şi-a păstrat mitraliera AKM cu care a luptat la Revoluţie şi este pregătit să o folosească din nou: „Nu o să mi-o ia nimeni în viaţa vieţilor şi o ţin, că poate vreodată, dacă mai vine cineva cu vreo idee din asta să transforme statul ăsta pentru care am luptat noi, sunt pregătit să ies cu arma să trag, imediat.”

Ieri, la Parlament, Cătălin Rădulescu a declarat că „nu se descurcă” cu banii, iar salariile demnitarilor ar trebui să fie „mult mai decente”, în condiţiile în care trebuie să îşi cumpere 3-4 costume pe lună. De asemenea, într-un interviu acordat ziarului Adevărul, deputatul a spus că pentru cei 5.000 de lei de „mizerie” pe care îi primește face „suficientă treabă în țara asta”.

Tot atunci, Rădulescu a mai spus că în urma afirmaţiilor privind protestatarii a primit 150 de ameninţări cu moartea, motiv pentru care şi-a contactat avocaţii şi a depus o plângere penală, urmând ca 150 de persoane să fie audiate. Social-democratul a ţinut să precizeze că, în continuare, nu este de acord cu faptul că oamenii protestează şi ocupă „neautorizat” Piaţa Victoriei, chiar dacă OUG 13 a fost respinsă.

În decembrie 2016, deputatul PSD Cătălin Rădulescu a fost condamnat definitiv la un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupție.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri