Directorii Hexi Pharma, trimiși în judecată

Data actualizării: Data publicării:
hexi

Dosarul Hexi Pharma a fost trimis în judecată la mai puțin de un an de când a început ancheta. Compania este cercetată pentru înșelăciune și punerea în pericol a sănătății publice după ce ar fi vândut dezinfectanți diluați în sute de spitale din România.

Compania Hexi Pharma a fost trimisă luni în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru săvârșirea a 340 de infracțiuni de înșelăciune (dintre care 7 având consecințe deosebit de grave), uz de fals (61 acte materiale), precum și pentru participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

În același dosar au fost deferiți justiției directorul general al Hexi Pharma, Flori Dinu, pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată (49 de acte materiale) și participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, precum și Mihai Leva, șef de producție al companiei, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (33 acte materiale) și complicitate la participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

Anchetatorii susţin, în rechizitoriu, că, în perioada 1 iunie 2010 - 16 mai 2016, Hexi Pharma a indus în eroare reprezentanţii a 340 de unităţi sanitare „prin prezentarea ca adevărată a unor calităţi mincinoase ale produselor proprii, referitoare la concentraţia substanţelor active şi la eficienţa biocidă, precum şi prin utilizarea de mijloace frauduloase constând în etichete şi alte înscrisuri ce atestă elemente de conformitate nereale, determinându-i în acest mod să încheie contracte de achiziţie de produse biocide şi pricinuindu-le o pagubă”.

Potrivit procurorilor, în intervalul 12 octombrie 2012 - 9 martie 2016, Hexi Pharma a folosit la Comisia Naţională pentru Produse Biocide 61 de înscrisuri - fişe de prezentare ale produselor proprii, fişe cu date de securitate şi declaraţii de substanţă activă - în vederea obţinerii avizului de plasare pe piaţă a produselor, care conţineau menţiuni necorespunzătoare adevărului.

„De asemenea, în intervalul 1 iunie 2010 - 16 mai 2016, prin plasarea pe piaţa din România, la cvasitotalitatea unităţilor sanitare de dimensiuni mari din ţară, a unor produse biocide ineficiente sub aspect bactericid, fungicid, sporicid, micobactericid, inculpata SC Hexi Pharma Co SRL a înlesnit cu intenţie nerespectarea de către membrii personalului medical de specialitate, a măsurilor privitoare la prevenirea şi combaterea bolilor nosocomiale (boli infectocontagioase)”, spun anchetatorii.

Directorul general al Hexi Pharma, Flori Dinu, s-a prezentat luni la Parchetul General, unde a fost audiată de procurori în dosarul dezinfectanților diluați din spitale, în care este acuzată de 128 de infracțiuni de înșelăciune şi punere în pericol a sănătăţii publice. Flori Dinu a fost convocată pentru ultimele proceduri înainte ca dosarul să fie trimis în judecată.

Parchetul General susține că Flori Dinu, în calitate de director general al Hexi Pharma, având atribuții în special pe partea de vânzări, a coordonat întreg personalul care le-a promovat și a intermediat activitatea de negociere și încheiere de contracte de furnizare, inducând în eroare reprezentanții unităților medicale. Flori Dinu ar fi făcut toate acestea la instigarea lui Dan Condrea, fostul patron al firmei, și cunoscând că produsele comercializate nu respectă specificațiile din etichete, 

Parchetul mai susține că Flori Dinu, prin activitatea sa de conducere și coordonare a departamentului de vânzări al Hexi Pharma și asigurarea vânzării către mai multe unități sanitare a unor produse neconforme, a împiedicat luarea măsurilor privitoare la prevenirea și combaterea bolilor infecto-contagioase, faptă ce a avut ca urmare răspândirea unor asemenea boli.

În decembrie 2016, procurorul general Augustin Lazăr anunța că o soluție în dosarul Hexi Pharma va fi dată cel mai târziu în luna februarie, după ce vor fi efectuate mai multe teste asupra concentrației substanțelor active și eficacității microbiologice.

Patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, a murit într-un accident de mașină în 2016, la scurt timp după izbucnirea scandalului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri