DNA cere control judiciar pentru Olguța Vasilescu

Data publicării:
lia olguta vasilescu la dna digi24

Procurorii DNA au înaintat această solicitare către Tribunalul București, unde deja dosarul penal al Liei Olguța Vasilescu a fost trimis în judecată în cursul zilei de joi.

Magistrații Tribunalului trebuie să stabilească termenul la care vor lua în discuție această solicitare. Cel mai probabil, în cursul săptămânii viitoare.

Măsura solicitată de procurorii anticorupție vizează în principal impunerea de către instanța de judecată a interdicției pentru Lia Olguța Vasilescu - trimisă în judecată în stare de libertate - de a lua legătura în orce mod, direct sau indirect, cu martorii din acest dosar. 

La sfârșitul lunii trecute și la începutul acestei săptămâni, DNA a înaintat către CSM o primă solicitare și apoi o completare a solicitării de a se analiza în ce măsură declarațiile făcute de Lia Olguța Vasilescu în legătură cu dosarul penal în care a fost trimisă în judecată și în legătură cu unul dintre martorii-denunțători din acest caz umbresc independența justiției.

Cei de la DNA au cerut, practic, apărarea independenței justiției, în urma unei serii de afirmații făcute de Lia Olguța Vasilescu la diverse emisiuni televizate sau pe contul de Facebook de edilul Craiovei în legătură cu ancheta care o vizează și cu modul în care susținea că procurorii DNA l-au determinat pe martor să facă denunțul.

Cererea procurorilor a fost formulată pentru că, după trimiterea sa în judecată, Lia Olguţa Vasilescu a încercat să îl discrediteze pe martorul denunţător şi a postat pe pagina ei de Facebook acte din dosarul de urmărire penală, apoi i-a invitat pe simpatizanţii săi să facă aprecieri asupra probelor, notează DNA.

„Această acţiune a inculpatei a generat în mass-media, în perioada 30.07.2016 – 31.07.2016, ample reacţii în legătură cu postările efectuate. Inculpata a încercat discreditarea martorului denunţător, publicând o fotografie a acestuia şi formulând comentarii în legătură cu credibilitatea afirmaţiilor acestuia. Ca urmare, martorul a fost jignit sau ameninţat cu moartea de sute de persoane care au postat pe pagina de socializare a inculpatei Vasilescu Lia Olguţa. În aparenţă aceasta a intervenit în discuţii cerând decenţă, dar tot inculpata i-a incitat pe cei care comentau”, precizează procurorii, potrivit news.ro.

Anchetatorii mai arată că Lia Olguța Vasilescu a sugerat că va face publice şi date despre oamenii de afaceri care ar denunţat-o calomnios.

DNA argumentează că alegerea spaţiului virtual pentru invocarea de cereri şi excepţii este incompatibilă dispoziţiilor procesual penale.

Luarea măsurii controlului judiciar în cazul Olguţei Vasilescu s-ar impune ca o garanţie a bunei desfăşuări a procesului, potrivit DNA.

"La data de 3 august 2016, prin intervenţia sa la un post de televiziune, inculpata a exprimat o poziţie prin care s-a apărat în aceeaşi manieră şi a continuat să supună un alt cadru decât cel procesual şi unei altfel de analize decât cea a judecătorului, dosarul în care s-a dispus trimiterea sa în judecată, aflat în prezent pe rolul Tribunalul Bucureşti. În concluzie, procurorii apreciază că luarea măsurii controlului judiciar s-ar impune ca o garanţie a bunei desfăşurări a procesului penal, măsură proporţională cu gravitatea acuzaţiilor formulate în dosarul penal şi conduita procesuală a inculpatei", susţine Direcţia Naţională Anticorupţie.

DNA a sesizat, de altfel, şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) după ce primarul Craiovei a postat pe Facebook documente din dosarul în care a fost trimisă în judecată. Pe 30 iulie, Lia Olguţa Vasilescu a postat pe Facebook peste 20 de pagini din stenograma unei înregistrări realizate de denunţătorul Petru Becheru, aflată la dosar.

"Pe adresa preşedintelui CSM a venit ieri (luni, n.r) o sesizare din partea DNA privind postarea mai multor documente din cadrul dosarului Olguţei Vasilescu pe pagina personală de Facebook. Sesizarea este în lucru, urmând ca în cel mai scurt timp să se ia măsurile legale", a declarat, pentru News.ro, Cristina Liţă, purtător de cuvânt al CSM.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în anul 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de Olguţa Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să facă diverse sponsorizări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri