DNA: Primarul din Jilava a primit 5.000.000 lei mită

Data publicării:
160614 adrian mladin 00 INQ Octav Ganea-1

DNA precizează că, în aprilie 2010, Adrian Mladin s-a înțeles cu Marian Constantin și cu o altă persoană ca aceștia din urmă să înființeze o societate în scopul de a obține contracte publice de la Primăria Jilava.

Procurorii au constatat că, la scurt timp de la înființarea societății al cărei asociat cu o cotă majoritară de participare era Marian Constantin, în iunie 2010, la nivelul comunei Jilava a fost inițiată licitația publică în vederea încheierii acordului cadru denumit "Lucrări de construcții civile — reparații și reabilitare construcții existente și execuție construcții noi", cu o valoare estimată de 9,5 milioane de euro. Acordul cadru prevedea încheierea, în următorii patru ani, a mai multor contracte subsecvente cu societatea câștigătoare pentru 18 obiective de investiții de interes local la nivelul comunei Jilava.

„Cum societatea nou înființată nu putea să îndeplinească criteriile de selecție stabilite de autoritatea contractantă pentru un acord cadru de asemenea anvergură, Adrian Mladin a făcut demersuri astfel încât să fie formată o asociere cu alte firme, al cărei lider să fie însă firma nou înființată. În urma licitației organizate a fost declarată câștigătoare asocierea de firme unde lider era societatea lui Constantin. Ulterior, în baza acordului cadru, în perioada 2010 — 2011, între comuna Jilava prin primar Mladin și asocierea de firme reprezentată de Constantin s-au încheiat patru contracte subsecvente acordului cadru, în valoare de aproximativ 3,3 milioane lei, 2,6 milioane lei, 1,4 milioane lei și, respectiv, 1,1 milioane lei”, susțin procurorii.

DNA menționează că, în ianuarie 2011, s-a desfășurat și procedura de achiziție publică, prin modalitatea cerere de ofertă, pentru încheierea unui acord cadru de lucrări de arhitectură peisagistică în comuna Jilava, în valoare estimată de 3 milioane de euro.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Singurul participant la licitație a fost societatea reprezentată de Constantin, societate ce a fost declarată câștigătoare, deși nu îndeplinea nici una din cerințele minime de calificare prevăzute în documentația de atribuire. Ulterior, în baza acordului cadru, în cursul anului 2011, între comuna Jilava, prin primar Adrian Mladin, și firmă, prin Marian Constantin, s-au încheiat patru contracte subsecvente acordului cadru, în valoare de peste 67.000 lei, 1,1 milioane lei, 1,5 milioane lei și 962.000 lei”, au precizat anchetatorii.

Conform DNA, toate activitățile privind semnarea documentației din partea comunei Jilava cu ocazia procedurilor de achiziție publică, încheierea celor două acorduri cadru, încheierea și executarea celor 8 contracte subsecvente, cât și aprobarea și achitarea sumelor aferente acestora către societatea respectivă s-au făcut de către Adrian Mladin, în temeiul atribuțiilor și prerogativelor funcției de primar.

În schimb, Adrian Mladin a primit, conform procurorilor, mită în bani și în bunuri de lux, toate în cuantum de peste 5 milioane lei în mai multe tranșe.

- peste 1,3 milioane lei, în numerar, în perioada 30 noiembrie 2010 — 16 decembrie 2011, de la ATM-uri din conturile bancare ale societății câștigătoare (corespunzătoare celor 556 de retrageri);

- 385.500 lei, ridicată de la ghișeul băncii în numerar de către Marian Constantin și dată ulterior direct primarului, în perioada 26 noiembrie 2010 — 9 decembrie 2011;

- peste 29.000 lei reprezentând plățile efectuate de Mladin prin POS din conturile societății;

- peste 3,3 milioane lei, reprezentând bunurile de lux achiziționate în perioada noiembrie 2010 — martie 2012 de către societate și destinate construirii, amenajării și utilării imobilului lui Mladin.

„După edificarea, amenajarea și utilarea imobilului, inculpatul Mladin a încheiat un contract de vânzare-cumpărare prin care a simulat că l-a vândut unei persoane din familie, cu suma declarată de 150.000 de euro. În realitate, cumpărătorul nu a plătit nicio sumă de bani, contractul fiind fictiv și încheiat în scopul ascunderii originii ilicite a bunului edificat pe numele lui Mladin. În 2012, împotriva societății administrate de Marian Constantin s-a formulat o cerere de intrare în insolvență. În aceste condiții, Marian Constantin a întocmit mai multe înscrisuri în fals pentru a justifica retragerile de numerar și bunurile ce reprezintă obiectul infracțiunilor de luare și dare de mită”, se mai arată în comunicatul DNA.

În 21 decembrie 2011, respectiv 14 februarie 2012, Adrian Mladin a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru infracțiuni similare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri