Dosarul Colectiv. Bilanțul anchetei, la un an de la tragedie

Data actualizării: Data publicării:
colectiv morti

La aproape un an de la tragedia din clubul Colectiv, procurorii de la Parchetul General au făcut bilanţul anchetei. Sunt două dosare penale pentru ucidere şi vătămare corporală din culpă, ambele fiind construite în jurul morţii a 64 de oameni şi rănirii altor 112. Până acum, sute de persoane, 11 unităţi sanitare şi alte cinci instituţii s-au constituit parte civilă în proces. Tot astăzi, procurorii DNA au anunţat că pompierii care au închis ochii la neregulile din clubul bucureştean au fost trimişi în judecată.

Procurorii vor să lămurească dacă victimele incendiului din Colectiv au fost tratate corespunzător în spitale ori au suferit mai mult din cauza intervenţiilor medicale.

Ioana Ciurlea, reporter Digi24: „După ce mai mulţi tineri au murit în spitale din cauza infecţiilor şi nu a arsurilor, rudele lor au venit aici, la Parchet, şi au depus plângeri. Aşadar, procurorii investighează acum şi modul în care au fost îngrijiţi în spitale.”

Până acum au fost audiate 40 de persoane, între care şi victime care au avut sau au în continuare nevoie de ajutor medical.

Adriana Şandru, procuror: „Au fost identificate şi ridicate sute de noi înscrisuri cu caracter medical de la unităţi sanitare din România şi străinătate. Au fost dispuse 82 de expertize medico-legale, fiind ridicate şi alte înscrisuri de la autorităţi ori instituţii din ţară.”

Pentru acurateţea concluziilor, oamenii legii au cerut sprijinul specialiştilor. „Medicii legişti din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală Mina Minovici au apreciat că este necesară reexaminarea mai multor persoane vătămate la interval de 6 luni şi 1 an, în vederea stabilirii prejudiciului estetic sau infirmităţii”, scrie într-un comunicat al Aprchetului General.

Acesta este al doilea dosar privind moartea a 64 de oameni şi rănirea altor peste 100 în tragedia din clubul Colectiv. Primul dosar a ajuns deja la judecători. În total sunt şapte persoane acuzate: cei trei acţionari ai clubului colectiv, patronii companiei de efecte pirotehnice şi doi artificieri. Despăgubirile cerute se ridică la peste 212 milioane de euro şi peste 51 de milioane de lei. Sunt peste 200 de persoane, 11 spitale şi alte cinci instituţii care s-au constituit parte civilă.

În dosarul mare, au fost trimise în judecată șase persoane – cei trei acționari ai clubului, patronii firmei de pirotehnie și unul dintre angajații acestei firme, cel care a montat artificiile.

Procurorii mai au în lucru un dosar care îl privește pe cel de-al doilea angajat al firmei de pirotehnie, care a fost rănit în incendiu și a stat câteva luni în spital.

 

Tot astăzi, pompierii care ar fi închis ochii la neregulile din clubul Colectiv au fost trimişi în judecată. Este pentru a doua oară când se întâmplă acest lucru după ce, în februarie anul acesta, magistraţii Curţii Militare de Apel au cerut procurorilor DNA să reacă dosarul. În anchetă sunt 248 de victime care cer sume uriaşe drept despăgubiri.

Din această cauză au fost disjunse două dosare noi în cazul Colectiv. Una dintre anchete vizează sponsorizări către ISU făcute imediat după verificări la anumite firme. O a doua anchetă vizează faptul că pompierii nu au făcut niciun control, deși știau de existența clubului Colectiv.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri