Dosarul Mineriadei. Andrei Pleşu și Adrian Sârbu, la Parchetul General

Data actualizării: Data publicării:
plesu

Scriitorul Andrei Pleşu a venit, joi dimineaţa, la Parchetul General, pentru a fi audiat ca martor de procurorii militari care se ocupă de dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. La scurt timp, în Parchet a intrat și omul de afaceri Adrian Sârbu, care are calitatea de inculpat în acest dosar.

Actualizare ora 13.00. La iesirea de la Parchetul General, scriitorul Andrei Pleşu a declarat pentru jurnalişti că a condus negocierile între manifestanţi şi Ion Iliescu, însă fără ca acestea să aibă un rezultat.

"Am povestit experienţa pe care eu, personal, am avut-o şi anume că evenimentul a fost cu consecinţe dramatice pentru România de atunci, după ce fusesem la Revoluţie un model de reuşită politică pentru toată lumea, după cinci luni eram un model negativ între toate celelalte ţări socialiste pentru felul în care guvernarea de atunci a înţeles să soluţioneze problema Pieţii Universităţii.

Am fost cu domnul Caramitru şi cu domnul Hăulică într-o tentativă de a organiza un dialog între piaţă şi preşedintele Ion Iliescu. Au fost negocieri timp de două săptămâni, n-am reuşit până la urmă pentru că de fiecare parte se puneau condiţii pe care cealaltă parte nu le accepta. Rezultatul a fost declanşarea violenţelor pe carele ştiţi, care sunt regretabile.

Am luat contact direct cu unele victime, artişti, directori de muzeu, nu puteam să informez decât conducerea Guvernului care pretindea că ţine lucrurile sub control şi că trebuie tratate toate informaţiile cu mare discernământ.

M-am simţit obligat la sfârşitul evenimentului să dau un comunicat din partea Ministerului Culturii că stau deoparte de violenţele comise, ceea ce a fost primit ca nu prea solidar cu guvernul din care făceam parte. Sunt mândru că singurul film documentar despre evenimentele din Piaţa Universităţii e făcut atunci de casa de film a Ministerului Culturii, Lucian Pintilie director, Stere Gulea, regizor," a povestit Andrei Pleşu.

Întrebat despre atitutidea lui Ion Iliescu şi a guvernanţilor, Pleşu a răspuns cu nu avea contact direct cu fostul preşedinte, iar la şedinţele de guvern nu s-a discutat problema pieţei şi a minerilor. 

"N-aveam contact direct cu Iliescu, la şedinţele de guvern participam, dar lucrurile de ordin imediat organziatoric nu se discutau în Guvern.

Nu-mi aduc aminte să fi participat la vreo şedinţă de guvern în care problema pieţei, a minerilor, să se fi discutat cu adevărat. Mi-am imaginiat că există un fel de executiv restrâns din oamenii care luau decizii. Lucrul asta s-a întâmplat şi în decembrie 1990, când am aflat dintr-un comunicat al Guvernului că Regele nu poate să intre în ţară, ori eu eram în Guvern şi nu ştiam nimic. Erau hotărâri care se luau în cercul restrâns din Ministerul Apărării, interne, vicepremier, premier etc," a adăugat Pleşu.

Andrei Pleșu era ministru al Culturii în perioada Mineriadei. Procurorii vor să știe dacă la nivelul guvernului de atunci s-au discutat măsurile care s-au luat în București cu ocazia acestor evenimente, dar și înaintea Mineriadei.

Andrei Pleșu a spus că nu-și amintește foarte multe de atunci, dar în ziua când au venit minerii în București a fost oprit de mineri pentru a fi percheziționat.

„Din câte îmi amintesc, guvernul nu se întrunea pentru orice, decât într-un stil restrâns. Aşa a fost decizia de oprire a regelui în 90”, a spus Andrei Pleșu.

„Eu am aflat de prezența minerilor când, vrând să merg la serviciu, adică la Ministerul Culturii, mi-au oprit mașina, au percheziționat-o, m-au legitimat, mi-au dat drumul să plec și mi-au spus: Venim și noi!”, a povestit fostul ministru. „Atunci mi-am dat seama că orașul e împânzit, pentru că eu nu eram într-un executiv restrâns, care lua decizii. Pe urmă au urmat tot felul de nefăcute, cum ne-aducem cu toții aminte”, a adăugat Andrei Pleșu. „Eu nu pricep toată situația de atunci, în orice caz, ne-a costat foarte mult acel episod”, a punctat Andrei Pleșu.

El s-a declarat bucuros că se fac eforturi pentru elucidarea faptelor legate de Mineriadă. „Unul din lucrurile ignorate este că singurul film documentar despre Piață și despre acel episod nefericit a fost finanțat de Ministerul Culturii și făcut de Stere Gulea”, a spus Andrei Pleșu. „Pentru mine e o experiență nouă, că n-am mai fost la Procuratură până acum”, a adăugat Andrei Pleșu.

La scurt timp după sosirea lui Andrei Pleșu la Parchet, și-a făcut apariția și Adrian Sârbu, care este inculpat în dosarul Mineriadei, alături de alte 17 persoane, între care Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, Gelu Voican Voiculescu și alte oficialități din conducerea de stat de atunci. Adrian Sârbu a fost chemat pentru a i se aduce la cunoștință ultimele detalii din acest dosar, în condițiile în care ancheta se apropie de final. Și ceilalți inculpați au fost citați la Parchet.

Procurorii urmează ca în perioada următoare să trimită dosarul în fața instanței. Deja s-au făcut toate cercetările și s-au luat toate declarațiile, iar finalizarea dosarului este așteptată la începutul lunii februarie.

Procurorii au vrut să stea de vorbă și cu oameni de cultură, cu scriitori, regizori, cei care de-a lungul timpului au abordat subiectul Mineriadei și care au strâns foarte multe documente.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri