EXCLUSIV. Prima anulare a unei condamnări pentru abuz în serviciu nu are legătură cu OUG 13

Data actualizării: Data publicării:
dan daniel anulat abuz serviciu

Anularea pedepsei fostului secretar al Consiliului Judeţean Hunedoara nu are nicio legătură cu Ordonanţa de Urgenţă numărul 13. O spune, exclusiv pentru Digi24, chiar cel care a cerut anularea condamnării de 3 ani de închisoare cu executare primită pentru abuz în serviciu. Contestaţia, depusă anul trecut, înaintea alegerilor parlamentare, a invocat Decizia 405 din 15 iunie 2016 a Curţii Constituţionale.

Dan Daniel fusese condamnat, în primăvara anului trecut, pentru abuz în serviciu săvârşit prin încălcarea unei hotărâri de guvern. Decizia Curţii Constituţionale asupra articolului din Coduil Penal care reglementează abuzul în serviciu precizează că infracţiunea se poate comite doar prin prin încălcarea unei legi sau a unei ordonanţe de guvern. Fostul secretar al Consiliului Judeţean Alba fusese condamnat pentru că, în calitate de jurist într-o comisie de examinare, i-a comunicat subiectele unei candidate la un post în Direcţia judeţeană pentru Protecţia Copilului.

Dan Daniel, fost secretar al Consiliului Judeţean Alba: „Contestația am formulat-o în luna octombrie 2016, nu avea chiar nimic, nici măcar nu se discuta în spatiul public de ordonanța 13, nici nu aveam acest Guvern. Abuzul în serviciu prezentat de Curtea Constituţională arată, pe argumente, că doar încălcarea unei legii și a unei ordonanței de guvern constituie, eventual, o faptă de abuz în serviciu. Eventualitatea încălcării unei fișe de post, hotărâri de guvern, instrucțiuni, ordine, contract de muncă nu este abuz în serviciu. Prin dezincriminarea care s-a adus prin această decizie, că încălcarea îndatoririlor de serviciu nu este faptă penală propriu zis, s-a radiat o prevedere de nivel sovietic. Este inadmisibil să privim cum apar condamnări cu încălcarea Constituției și atunci amendarea Codului Penal, în accord cu prevederile Curții Constituționale, mi se părea un aspect de bun simț și un aspect obligatoriu într-un stat de drept.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri