Fraude cu bitcoin la Brașov

Data publicării:
bitcoin

Americani sărăciţi de un tânăr din Braşov. Mai exact, individul i-a lăsat fără monede virtuale în valoare de peste 50.000 de euro. Anchetatorii au dat de urma lui după mai multe percheziţii. Acum, bărbatul este arestat, iar trei complici de-ai lui sunt cercetaţi sub control judiciar.

Timp de aproape un an, tânărul din Braşov a reuşit să transfere, din mai multe conturi din SUA, bitcoin în valoare de 56.000 de euro, susţin procurorii. La acel moment, suspectul lucra la o firmă din Braşov care produce şi vinde pentru străini bancomate pentru schimbul monedei virtuale.

"A obţinut date ale mai multor portofele electronice. Ulterior, le-a transferat în sisteme informatice proprii, a reuşit să acceseze neautorizat aceste portofele electronice," explică proc. Cătălin Borcoman, procuror şef DIICOT.

Anchetatorii spun că ATM-urile de la care au fost accesate ilegal datele clienţilor sunt în Dallas. Complici la faptă au fost alţi trei români, care sunt cercetaţi sub control judiciar.

"O parte din datele obţinute au fost transferate altor suspecţi, însă aceştia nu au reuşit să producă fraude, ci doar au încercat să realizeze acces neautorizat şi au transferat neautorizat date," adaugă proc. Cătălin Borcoman, procuror şef DIICOT.

Specialiştii spun că acest tip de fraudă, cu date de identificare ale celor care deţin monede virtuale, este ca oricare altă infracţiune care implică operaţiuni cu informaţii personale.

"Angajaţii acestor firme, instituţii sau bănci sunt responsabili de aceste date şi bineînţeles că au acces la ele. Dacă angajatul care se supune acelor metode de securitate atestate internaţional ISO devine corupt sau rău intenţionat şi are un nivel de acces la date financiare personale, poate să le folosească," precizează Dan Ionescu, expert IT.

În astfel de situaţii, părţile vătămate sunt foarte greu de identificat, iar acoperirea prejudiciului cade, de obicei, în sarcina persoanei juridice ce administrează portofelul electronic. Singurul lucru pe care-l poate face titularul unui astfel de portofel este să-şi verifice cât mai des soldul.

Bitcoin, o monedă virtuală, este folosită în lume din 2009. Valoarea se poate schimba de la o zi la alta. De exemplu, în prezent este de aproape 5,200 de lei pentru un bitcoin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...