Horea Uioreanu merge la închisoare. A fost condamnat definitiv la 6 ani și 4 luni de închisoare

Data actualizării: Data publicării:
horia uioreanu agerpres

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu merge la închisoare. Va fi încarcerat pentru următorii şase ani şi patru luni. Este decizia definitivă a Curţii de Apel. Acuzaţiile pentru care plăteşte acum sunt luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la spălare de bani.

Horea Uioreanu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, a fost condamnat definitiv la 6 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. Curtea de Apel Cluj a redus cu două luni pedeapsa pronunţată de prima instanţă. Politicianul a fost trimis în judecată pentru corupţie.

Magistrații Curții de Apel Cluj s-au pronunțat, miercuri, asupra recursului facut de avocații lui Horea Uioreanu, după ce tribunalul Cluj l-a condamnat anul trecut la şase ani şi jumătate de închisoare cu executare.

Horea Uioreanu a fost reţinut de procurorii DNA în 2014 şi apoi arestat preventiv pentru luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la spălare de bani. Potrivit anchetatorilor, acesta ar fi luat mită 15% din valoarea contractelor derulate pe bani publici.

Una dintre acuzaţiile DNA, cea de complicitate la spălare de bani, a fost schimbată în tentativă de spălare de bani.

Uioreanu a mai fost condamnat pentru luare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar sentinţa de şase ani şi patru luni de închisoare cu executare este definitivă.

În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi omul de afaceri Ioan Bene (trei ani şi opt luni de închisoare) şi omul de afaceri Vasile Pogăcean (3 ani de închisoare).

Totodată, fostul consilier judeţean Ioan Petran (PNL) a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare, iar Gabriel Davidescu, reprezentant al unei firme, a primit o condamnare de 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare.

Dosarul DNA a fost deschis în 2014, iar Uioreanu a fost reţinut în 28 mai 2014, ulterior fiind arestat preventiv. El a fost eliberat şi pus sub control judiciar în martie 2015.

În rechizitoriul procurorilor se arăta că fostul preşedinte al CJ Cluj a pretins şi primit de la omul de afaceri Vasile Pogăcean 693.224 lei, în câteva tranşe. Pentru aceşti bani, el trebuia să „direcţioneze alocări bugetare din bugetul CJ Cluj nemijlocit sau prin mecanismele de finanţare reglementate de OUG nr. 28/2013 către unităţi administrativ teritorial din judeţul Cluj, în vederea finanţării contractelor pe care respectivele entităţi le aveau cu societatea Sinai Compimpex SRL, deţinută de inculpatul Pogăcean Vasile”.

Totodată, Uioreanu a fost acuzat că a pretins şi de la Ioan Bene suma totală de 300.000 lei, primind în şapte tranşe 278.000 lei. Şeful CJ Cluj trebuia să aloce bani publici „în vederea plăţii contractelor derulate de SCC Napoca SA deţinută de inculpatul Ioan Bene”.

Uioreanu a fost acuzat că a favorizat în acest mod şi alte firme, iar într-un caz i-a fost complice consilierul judeţean Ioan Petran. Ar fi pretins mită 15 la sută din sumele bugetare alocate pentru contractele cu firmele implicate în diverse lucrări.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri