Procesul lui Liviu Dragnea a început cu o amânare

Data actualizării: Data publicării:
DRAGNEA_ICCJ_00_INQUAM_Octav_Ganea (1)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Procesul lui Liviu Dragnea, în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu, alături de fosta sa soţie şi de 9 angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, a început la Curtea Supremă cu o amânare. Noul termen a fost stabilit pentru 14 februarie.

Reporter: N-au lucrat la PSD şi erau plătite din banii Direcţiei de Protecţie a copilului?

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Nu, m-am uitat cu atenţie pe declaraţii. Oricine e de bună credinţă şi studiază cu atenţie doar acele declaraţii şi ale martorilor, se vede că sunt puse cu mâna sau cusute cu aţă sau dictate.

Procurorii spun că Liviu Dragnea ar fi găsit o modalitate de a recompensa ilegal membri de partid din banii statului. Două femei şi-ar fi încasat leafa ani buni din bugetul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman fără să lucreze măcar o oră acolo. Ar fi muncit însă la filiala din Teleorman a PSD, spun procurorii, care au studiat statele de plată şi au audiat zeci de persoane.

„(...) O cunosc pe Adriana Botorogeanu încă din anul 2004. (...) Ştiu, ca şi ceilalţi colegi, că în realitate nu a lucrat niciodată efectiv, doar şi-a încasat salariul, aceasta lucrând tot timpul în fapt la sediul PSD Teleorman”, le-ar fi declarat procurorilor un martor.

Iniţial, Adriana Botorogeanu a negat totul, însă după ce procurorii i-au prezentat acuzaţiile, aceasta şi-a schimbat declaraţia.

„Am mers la DGASPC doar în prima zi după angajare şi doar ocazional. (...) Am continuat să îmi desfăşor activitatea la sediul organizaţiei PSD Teleorman. (...) Situaţia era cunoscută de directorul acestei instituţii, Alesu Floarea”, ar fi declarat Adriana Botorogeanu, conform probelor depuse de DNA la dosar.

Situaţia ar fi fost cunoscută şi de Liviu Dragnea, pe atunci preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman. „Atât Stoica Anisa Niculina cât şi Botorogeanu Adriana mi-au spus că (...) li s-a spus că vor fi angajate la DGASPC Teleorman, însă vor lucra în fapt la sediul PSD Teleorman. (...) Dragnea Liviu Nicolae mi-a confirmat că avea cunoştinţă despre această situaţie şi mi-a cerut să le menţin în funcţie”, ar fi spus în faţa anchetatorilor Floarea Alesu, directoarea de la aces vreme a DGASPC Teleorman.

Liviu Dragnea susţine însă contrariul.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Vreau să aduc martori, să audieze din nou martorii care au fost audiaţi la DNA. Să vedem dacă şi acest proces va merge şi se va susţine pe o declaraţie mincinoasă sau două mincinoase obţinute în condiţii suspecte la DNA.

Procurorii spun că mai mulţi angajaţi ai Protecţiei Copilului Teleorman ar fi modificat fişele de pontaj şi ar fi inventat acte din care să reiasă activitatea desfaşurată de cele două angajate. În total, 11 persoane sunt trimise în judecata. Între ele şi Bombonica Prodana, fosta soţie a liderului PSD, şi ea angajata la Protecţia Copilului Teleorman în acea perioadă.

DRAGNEA_ICCJ_00_INQUAM_Octav_Ganea (1)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

ACTUALIZARE 09.32. Procesul lui Liviu Dragnea a început cu o amânare.

La ieșirea de la Înalta Curte, șeful PSD a răspuns la câteva dintre întrebările jurnaliștilor. Între altele, el a declarat că nu știe ca abuzul în serviciu să fie dezincriminat în proiectul Guvernului de modificare a Codului Penal.

„România este patria denunțurilor și a ascultărilor”, a mai spus el.

„O luăm din nou de la capăt pe o mărturie mincinoasă, contestată și infirmată de declarațiile martorilor”, a mai spus Liviu Dragnea, legat de procesul care a început astăzi.

Liviu Dragnea este acuzat de instigare la abuz în serviciu.

În proiectul de modificare a Codului Penal, abuzul în serviciu este anchetat doar dacă prejudiciul depășește 200.000 de lei.

ACTUALIZARE 09.00: Liderul PSD a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) unde are loc prima înfățișare a procesului său. Liviu Dragnea nu a dorit să facă declarații presei. 


Dosarul se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Anchetatorii spun că Liviu Dragnea a determinat mai mulţi angajaţi ai Direcţiei de Asistenţă Socială să angajeze, fictiv, două persoane, membre ale organizaţiei PSD Teleorman.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost  trimis în judecată de procurorii DNA, în 15 iulie, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, în dosarul în care este acuzat alături de fosta lui soţie, Bombonica Prodana, pentru fapte comise pe vremea când era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.

În acelaşi dosar, în 11 mai, a fost audiat şi primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, în calitate de martor.

Potrivit procurorilor, în perioada iulie 2006 - decembrie 2012, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, cu intenţie, a determinat-o pe inculpata Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman să îi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii.

Fosta soţie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, este acuzată de abuz în serviciu, alături de foşti şefi din Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman.

Bombonica Prodana (fostă Dragnea) a fost pusă sub acuzare pentru că, în perioadele 3 martie - 1 august 2008 şi 3 iulie 2009 - 1 august 2010, nu a sancţionat două subordonate încadrate în funcţia de referent la instituţiile pe care le conducea, deşi ştia că nu s-au prezentat la serviciu şi nu au respectat prevederile contractului individual de muncă şi fişa postului.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat, pe 22 aprilie, de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul „Referendumul”, după ce iniţial primise un an de închisoare cu suspendare, decizia fiind definitivă.

Secretar general al PSD la data comiterii faptelor, Dragnea a fost judecat pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri