Cum schimbă parlamentarii PSD-ALDE proiectul legilor justiției

Data actualizării: Data publicării:
parlament gol

Proiectul de modificare a legilor justiţiei trece prin schimbări majore in Parlament. Parlamentarii PSD - ALDE nu sunt mulţumiţi de propunerile făcute de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, așa că au adus amendamente. De altfel, proiectul va fi asumat de aleşii coaliţiei de guvernare, potrivit informațiilor obținute de Digi24.

ACTUALIZARE. Este vorba despre un pachet de trei legi. Varianta ministrului Justiției a fost modificată de către parlamentarii PSD și ALDE, care au adus amendamente.

Astfel, președintele rămâne implicat în procesul de numire a procurorilor șefi, chiar dacă președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spunea că varianta lui Tudorel Toader era mai bună și că președintele trebuie eliminat din procesul numirile, astfel încât să fie eliminat factorul politic.

Pe de altă,  parte, șeful statului a fost eliminat din procedura revocării procurorilor șefi.  Pe de altă parte, în cazul propunerii pentru conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție, şeful statului are dreptul să refuze o singură dată.

În ceea ce privește Inspecția judiciară, aceasta va fi un organ independent, controlat de o comisie din care vor face parte mai multe instituții, inclusiv CSM.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus astăzi că în opinia sa nu ar fi bine ca Inspecția judiciară să fie în subordinea Ministerului Justiției.

„Am înţeles că membrii comisiei speciale au redactat împreună un proiect comun şi încep dezbaterile în acea comisie pe acel proiect de lege. Eu i-am spus domnului Iordache să ţină cont de poziţiile mele publice în legătură cu procedura de numire a procurorilor şefi. I-am rugat să încerce să ţină cont de poziţia mea publică pentru că nu au apărut până acum pentru mine argumente serioase ca să se schimbe actuala procedură”, a spus Liviu Dragnea.

Într-una dintre legi se introduce o secțiune nouă, Direcția pentru investigarea infracțiunilor săvârșite de judecători și procurori. Aici se detaliază cum anume, în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, se va înființa și va funcționa această direcție care va avea drept competențe efectuarea urmăririi penale pentru infracțiunile comise de magistrați, inclusiv cei care au calitatea de membri CSM și judecători sau procurori militari.

Legile vor trece prin Parlament în procedură de urgență.


ACTUALIZARE. Proiectul de modificare a legilor justiţiei a fost depus la Biroul permanent al Camerei Deputaților.

Parlamentarii vor ca proiectul să parcurgă cât mai repede traseul parlamentar și să primească avizele necesare, astfel încât să ajungă în plenul Camerei Deputaților în 21 noiembrie.


PSD și ALDE vor ca președintele să nu fie scos din procesul de numire a procurorilor șefi, iar în ceea ce privește Inspecția judiciară, să găsească o formula ca aceasta să fie independentă.

O variantă ar fi ca aceasta să răspundă în fața unei comisii din care să facă parte mai multe instituții, inclusiv Consiliul Superior al Magistraturii.

Parlamentarii coaliției de guvernare au început să lucreze încă de săptămâna trecută într-o comisie specială.

Modificările vor fi asumate de parlamentarii PSD și ALDE, nu de ministrul Justiției, potrivit informațiilor Digi24.

Numirea procurorilor și controlul Inspecției judiciare sunt două dintre propunerile controversate din proiectul de modificare a legilor justiției. În proiectul lui Tudorel Toader, președintele nu mai era implicat în numirea procurorilor șefi, așa cum se întâmplă în prezent, iar Inspecția Judiciară era plasată inițial sub controlul Ministerului Justiției.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri