Injurii și semne obscene în Parlament. Ce pot păți aleșii, conform judecătorilor CCR

Data publicării:
florin iordache semn
Florin Iordache face semne obscene în Parlament

Parlamentarii nu pot fi împiedicaţi să participe la şedinţe, nici măcar dacă măsura vine ca o sancţiune pentru comportament nepotrivit. Pentru că ar fi afectată reprezentarea cetăţenilor, spun judecătorii constituţionali. Opoziţia a contestat la CCR schimbările aduse Regulamentului Camerei Deputaţilor. Concluzia: aleşii nu pot fi suspendaţi, dar pot fi sancţionaţi cu 10 la sută din venit.

Orice pot spune deputaţii, numai că se plictisesc nu. De exemplu, la Comisia Iordache, printre certuri, parlamentarii au ascultat muzică simfonică şi ritmuri hip hop. Deputatul USR Ion Stelian a adus o boxă şi a pus muzică în timpul dezbaterilor. Se întâmpla în decembrie anul trecut.

Florin Iordache, PSD: Voi sesiza Comisia Juridică vizavi de comportamentul dumneavoastră.
Ion Stelian, USR: Vă rog să mă sancţionaţi, numai să nu scoateţi mitraliera, să nu mă împuşcaţi, că nu am omorât pe nimeni.
Marton Arpad, UDMR: Sunteţi obligat să eliminaţi deputatul împreună cu boxa!!!

Punctul culiminant al protestelor USR a fost prezenţa reprezentanţilor mişcării #Rezist pe holurile Camerei Deputaţilor. Era în iunie 2018. „Demisia, demisia!”, i-au strigat lui Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților. „Voi aşa vreţi să faceţi presă??? Faceţi cu USR” - a fost replica acestuia.

Aleşii de la toate partidele au transformat Parlamentul în maidan.

Luna trecută, Florin Iordache făcea semnul cu degetul din mijloc către deputații opoziției, chiar după ce a coborât de la tribună.

Citiți și: Retrospectiva gesturilor obscene din Parlament. Cum s-a ajuns la degetul mijlociu al lui Iordache

Cristian Ghinea, de la USR, a făcut şi el acelaşi gest, în plen, în 19 iunie 2018. 

Cât despre limbaj...

Nicolae Bacalbaşa, deputat PSD, îi spunea unei colege din opoziție, tot de la tribuna Parlamentului, gesticulând obscen: „Faci fractură...faci fractură şi nu mai poţi să votezi. Violuri şi discursuri bune în Parlament, asta dă Vasluiul”. Era în mai 2017.

Replica a venit de la Corneliu Bichineţ, deputat PMP: „Aţi trecut prin Vaslui şi nu v-a stricat nimeni rozeta!”

Citiți și:  VIDEO. Declarații suburbane în Parlament. USR cere sancțiuni

„Nu vă hliziţi fasolea inutilă la mine, sunteţi nespălată pe dinţi”, îi spunea, în decembrie 2017, senatorul PSD Șerban Nicolae colegei din opoziție Cosette Chichirău, care făcea LIVE pe Facebook din Parlament.

„Mă insultă, dar nu e o problemă, pentru că insultă şi fură...”, a comentat Cosette Chichirău.
„Sunteţi atât de proastă!”, a replicat Șerban Nicolae.

După câte s-au întâmplat, puterea a modificat regulamentul. Deputaților le este interzis să afișeze bannere sau pancarte în plenul Parlamentului și să aibă comportamente și limbaje denigratoare, rasiste sau xenofobe. Dacă nu se supun, pot fi suspendaţi din Parlament.
USR a atacat modificările la CCR. Iar judecătorii au decis că interdicţiile sunt constituţionale. Nu şi pedeapsa. Conducerea Parlamentului le poate lua aleşilor din bani - 10% pe o perioadă de maximum 3 luni, dar nu îi poate suspenda.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri