Iohannis: Decizia privind propunerea de revocare a şefei DNA o voi lua după Paşti

Data actualizării: Data publicării:
iohannis kovesi 180228_BILANT_DNA_03_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Bruxelles, că decizia privind propunerea de revocare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, o va lua după Paşti.

iohannis kovesi 180228_BILANT_DNA_03_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Preşedintele a adăugat că va explica decizia sa printr-o declaraţie publică. Klaus Iohannis a mai spus că va ţine cont de argumentele şi documentele prezentate şi de o parte, şi de cealaltă.

Ca să avansăm puțin în discuția noastră, cu certitudine la momentul potrivit voi lua o decizie, dar pot acum sa vă spun că această decizie nu va fi luată înainte de sărbători, mai degrabă după Paști. Cum va suna această decizie voi explicita într-o declarație publică pe care o voi face la momentul respectiv, dar cu siguranță în luarea deciziei mă voi inspira din toate documentele care îmi sunt puse la dispoziție și de o parte și de cealaltă parte”, a declarat Klaus Iohannis.

Citiți și ”Adevăratul motiv pentru care Tăriceanu susținea lupta anticorupție în 2004. Ce îi spunea șeful FBI de atunci, într-o discuție confidențială”

Luna trecută, Consiliul Superior al Magistraturii a făcut publică Hotărârea nr. 52 din data de 27 februarie, hotărâre prin care a dat un aviz negativ propunerii formulate de ministrul Justiției, Tudorel Toader, de revocare din funcție a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Hotărârea CSM are 51 de pagini și a fost trimisă la Cotroceni cu aviz negativ.

Toate cele 20 de motive invocate de ministrul Justiției sunt prezentate și însoțite de poziția CSM. Secția de procurori arată fie de ce motivele sunt nefondate, fie că ele exced competențelor de verificare pe care le au procurorii din CSM.

Cu privire la acuzația că Laura Codruța Kovesi ar fi generat conflicte juridice de natură constituțională, Secția pentru procurori a CSM susține că nu sunt suficiente motive pentru a justifica revocarea din funcție a lui Kovesi. Procurorii spun că nu i se poate reproșa procurorului-șef al DNA că nu a prevăzut prin acțiunile sale că ar urma să intre într-un conflict juridic de natură constituțională cu alte puteri ale statului.

În ceea ce privește argumentele lui Tudorel Toader referitoare la criticarea unor decizii ale Curții Constituționale sau la criticarea unor inițiative de modificare a legii - modificarea Codului penal și Codului de procedură penală - Secția pentru procurori a constatat că aceste motive de revocare sunt neîntemeiate și că nu i se poate reproșa Laurei Codruța Kovesi că a încercat să submineze autoritatea CCR sau a Parlamentului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri