Iohannis, săgeți către Toader: Legile justiţiei ar trebui rediscutate, după avizul negativ al CSM

Data actualizării: Data publicării:
talinn ioahnnis

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că avizul negativ dat de CSM propunerilor de modificare a legilor justiției trebuie „să dea mult de gândit inițiatorilor”, iar textul trebuie renegociat în cadrul sistemului. 

„Un astfel de răspuns (din partea CSM - n.r.) trebuie să dea mult de gândit inițiatorilor, aici nu e vorba de răspunsul unor persoane din CSM, s-au făcut întâlniri cu aproape toți magistrații și e, deci, rezultatul unui proces care a preocupat și a mișcat întregul sistemului de justiție. Or, răspunsuri simpliste de tipul că se opun reformei nu cred că sunt adecvate în această situație, trebuie mers înapoi la text, trebuie renegociat, trebuie văzut cum se poate construi reformarea sistemului, astfel încât să se facă împreună cu sistemul”, a declarat șeful statului. 

Întrebat dacă prin acest răspuns vrea să spună că legile justiției ar trebui retrase, președintele a spus că în opinia sa, „e nevoie de o nouă negociere a conținutului cu sistemul de justiție”, pentru că oamenii de acolo sunt foarte bine calificați, sunt magistrați care cunosc sistemul, legile. Cred că ar fi înțelept să se revină la faza de discuție cu sistemul”, a repetat președintele. 

Președintele a recunoscut că în discuțiile informale pe care le-a avut cu liderii europeni, unii au menționat „îngrijorări în legătură cu anumite evoluții care poate ar contraveni ideii de stat de drept” în România, dar a refuzat să spună din partea căror țări vin aceste îngrijorări. „Constat un interes crescut față de România și în esență pot să spun că mă bucură acest lucru. Dacă îi preocupă România și românii, e un lucru bun pentru noi. Măcar așa am un feedback, că se știe despre noi”, a declarat președintele. 

Întrebat ce efect au astfel de îngrijiorări, șeful statului a explicat că orice cunoaștere mai profundă a realităților românești până la urmă vor duce - speră el - la înlăturarea unor  temeri nefondate. „Întreaga tematică Schengen se bazează pe niște temeri care pot fi relativ ușor demontate, dacă cunoști situația din România. Avem niște granițe mult mai sigure decât majoritatea țărilor europene și aceste lucruri e bine să se cunoască”, a punctat președintele. 

În context, Klaus Iohannis a declarat că așteaptă „cu mare interes” raportul Comisiei Europene referitor la starea justiției din România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri