Ministrul Tudorel Toader anunță la 17:30 dacă demisionează

Data actualizării: Data publicării:
tudor toader

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat după întâlnirea pe care a avut-o joi dimineața cu premierul Viorica Dăncilă că se gândește până la sfârșitul zilei dacă își dă sau nu demisia, după ce PSD i-a retras sprijinul politic, iar șefa Guvernului a trimis deja la Cotroceni solicitarea de revocare a ministrului din funcție și propunerea de a fi înlocuit în funcție de Eugen Nicolicea.

ACTUALIZARE. Ministrul Tudorel Toader a anunțat că merge la Guvern să-i prezinte demisia premierului Viorica Dăncilă. Ulterior, și-a publicat demisia pe Facebook.

ACTUALIZARE. Ministrul Tudorel Toader a anunțat declarații de presă la ora 17:30.


Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat joi, după întâlnirea cu premierul, că „a luat act” de decizia acesteia de a trimite preşedintelui solicitarea de revocare din funcţie. El a precizat că premierul nu îi poate cere demisia, pentru că nu e corect din punct de vedere juridic. El a dat asigurări că va reflecta şi joi, până la sfârşitul programului, decide dacă trimite demisia la Guvern sau dacă rămâne pe ideea revocării. Cu alte cuvinte, ministrul Toader mai prelungește suspansul, după ce PSD i-a retras sprijinul politic, el însuși subliniind că în cazul în care nu-și va da demisia, procedura de înlocuire depinde de președintele Iohannis și ar putea dura mai mult decât în cazul unei demisii.

Declarația lui Tudorel Toader, după întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă:

„Sunt două proceduri prin care se ajunge la acel moment (al plecării sale din fruntea Ministerului Justiției - n.r.). Procedura solicitării de revocare și procedura demisiei. Premierul este cel care face și care desface guvernul, sigur, cu excepția moțiunii de cenzură. Guvernul este făcut, condus de primul ministru, care are cuvânt decisiv în remanierea unui ministru, chiar și în numirea lui. Acum, care e diferența? Punctul terminus, punctul final, e cel în care se publică în Monitorul Oficial numele, prenumele noului ministru. Cum se ajunge acolo? Pe două căi: pe carea cererii de revocare sau a demisiei. Problema este următoarea: pe ce cale să ajungem mai repede și mai sigur? Aici apare relația dintre cei doi poli ai executivului bicefal, cum e la noi. Sigure sunt amâandouă, pentru că avem decizii ale CCR care spun că premierul este titularul acestei decizii. Concluzionând: am luat act de decizia doamnei prim-ministru de a trimite la Cotroceni solicitarea de revocare din funcția de ministru, o voință pe care, după lege, ești obligat să o respecți și în fapt, sigur o voi respecta. Problema demisiei: doamna prim-ministru mi-a cerut să iau în calcul, să mă gândesc și la varianta demisiei. Varianta este mai sigură, trece termenul și președintele trebuie să ia act de demisie, spre deosebire de revocare, când președintele poate să spună mă mai gândesc, mă mai uit la mapa profesională, mai evaluez, e weekend și mai vedem noi, dar vă dau răspunsul sigur - spune decizia Curții Constituționale - „de îndată”. Ce înseamnă de îndată? Depinde de la unul la altul.

Doamna prim-ministru, după lege, nu poate să ceară demisia, că a cere este la modul imperativ, or demisia este o decizie personală.

„Dar voința dânsei am văzut-o în sensul de a pune capăt acestui interimat cu ghilimele, adică similară unei cereri de demisie. Am asigurat-o că astăzi voi reflecta și până la sfârșitul programului voi da răspunsul: dacă îi trimit în scris, cu nume și prenume, demisia sau rămânem pe varianța punerii în aplicare a solicitării de revocare. Prin urmare, dacă veți avea rezistența și rămâneți aici până la sfârșit de program (jurnaliștii - n.r.) vă voi comunica. Sau dacă nu, v-ați obișnuit, prin mijloacele de comunicare...poate să fie și pe pagina Ministerului. Până la final de program vă voi comunica decizia pe care am luat-o și repet, ca să nu se înțeleagă greșit, juridic nu poți să-i ceri cuiva demisia, dar voința dânsei - a fost o discuție foarte relaxată - implicită era aceea ca să-mi dau demisia. Am asigurat-o că voi reflecta și îi voi comunica, dar rețineți că nu înseamnă că închid și plec la Iași. Înseamnă că mai vin o zi-două, până când președintele ia act de demisie, dacă va fi demisie, sau de solicitarea de revocare, dacă rămâne doar revocarea”.

Citiți și: Tudorel Toader: De multe ori am aflat din presă despre problemele privind justiția

Tudorel Toader: Mi-am îndeplinit obligațiile, dar nu poți să mulțumești pe toată lumea

Premierul Viorica Dăncilă a trimis miercuri seară la Cotroceni propunerea de revocare a lui Toader şi demisiile lui Plumb şi Intotero, precum şi propunerile de înlocuitori. Decizia schimbării lui Tudorel Toader a fost luată într-o ședință a CEx PSD, organismul de conducere al partidului, care i-a retras sprijinul politic, în timp ce Rovana Plumb și Natalia Intotero, care candidează la alegerile europarlamentare 2019, și-au dat demisiile. Pentru funcția de ministru al justiției a fost propus Eugen Nicolicea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri