Iohannis, despre Adina Florea: Avizul negativ al CSM conţine lucruri care „trebuie să ne dea foarte mult de gândit”

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis_presidency
Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, referindu-se la numirea Adinei Florea la conducerea DNA, că există un aviz negativ de la CSM, care trebuie să dea de gândit şi a avertizat că nu va accepta să facem paşi înapoi în lupta anticorupţie.

Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat dacă va accepta numirea Adinei Florea la șefia DNA și a dat de înțeles că lupta anticorupție va regresa dacă propunerea făcută de Tudorel Toader se va materializa.

„România nu poate să facă pași înapoi în lupta anticorupție. Este inadmisibil și nu voi accepta niciodată așa ceva. Ne dorim, îmi doresc, o luptă anticorupție serioasă. Pentru asta DNA are nevoie în frunte de o persoană independentă, o persoană hotărâtă să-și asume această luptă dificilă, grea, dar o luptă dreaptă. Nu este posibil să facem pași înapoi în lupta anticorupție, unde România a ajuns să fie dată ca exemplu pozitiv. Avem un aviz negativ de la CSM, aviz care conține câteva lucruri care trebuie să ne dea foarte, foarte mult de gândit. Voi face declarații pe această chestiune când ne întoarcem în țară. Până atunci am solicitat departamentului de resort să verifice legalitatea acestei propuneri, după care putem să vorbim mai mult. Nu voi accepta nimic ce reprezintă un pas înapoi în lupta anticorupție din România”, a declarat Klaus Iohannis, joi dimineață, la Bruxelles.

Șeful statului a spus că nu o cunoaște pe Adina Florea și că nici nu este necesar acest lucru. „Nu cunosc persoana, voi analiza documentele înaintate. O să vorbim acasă mai multe”, a precizat el.

Citiți și

CE îl critică pe Toader pentru nominalizarea Adinei Florea la DNA: Ignorarea constantă a avizelor CSM, semn de dezechilibru

Toader: Legea nu mă obligă să fac altă propunere la DNA, dacă prima este refuzată

CSM: De ce Adina Florea n-ar trebui să fie șefa DNA

După o audiere de trei ore, secţia de procurori din CSM a remarcat rezistenţă scăzută la stres, o capacitate de analiză şi sinteză reduse, sincope privind onestitatea şi imparţialitatea, superficialitate.

„Referitor la aptitudinile manageriale necesare funcţiei pentru care doamna procuror candidează, Secţia a remarcat, cu ocazia interviului, o rezistenţă scăzuta la stres, o capacitate de analiză şi de sinteză redusă, precum şi anumite sincope în raportarea sa la anumite valori precum onestitatea şi imparţialitatea, atribute indispensabile personalităţii managerului”, notează Secţia pentru procurori din CSM în motivarea avizului negativ.

„Analizând răspunsurile candidatei la interviu, Secția pentru procurori reține că aceasta nu a demonstrat o conștientizare adecvată de diferenței și interdependenței dintre principiul independenței procurorului și cel al subordonării ierarhice”, se spune în motivare.

Este taxată în acest fel afirmația pe care a făcut-o Adina Florea la un moment dat în timpul interviului cum că ea n-a fost niciodată un procuror independent, afirmație retrasă ulterior spunând că poate s-a exprimat nefericit și că se referea la funcționarea procurorului sub autoritatea ministrului justiției așa cum este ea definită în Constituție.

„Referitor la alegația: Eu nu am fost niciodată un procuror independent, lucrez în Ministerul Public, Secția pentru procurori remarcă existența unei confuzii evidente referitoare la noțiunea de independență, împrejurare de neconceput”, arată reprezentanții CSM în motivarea avizului.

De asemenea, Adina Florea a fost taxată și pentru că nu a oferit în proiectul său de management soluții eficiente la problemele pe care le-a identificat în cadrul DNA, concentându-se mai degrabă pe critici aduse fostului management al DNA.

Procurorii din CSM au fost nemulțumiți și pentru afirmația Adinei Florea din interviu potrivit căreia n-ar fi cunoscut până de curând conținutul protocolului secret încheiat în 2016 de Ministerul Public cu SRI, în contextul în care, la momentul respectiv, a fost comunicat la Parchetul la care lucra și unde avea o funcție de conducere. Procurorii CSM spun că asta ar arăta o neglijență a atribuțiilor de serviciu.

Procurorii din CSM au motivat pe 13 pagini de ce consideră că Adina Florea nu ar fi potrivită pentru conducerea DNA. Avizul CSM este consultativ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri