L. C. Kovesi: Dacă infracțiunea de abuz în serviciu dispare, funcționarii vor lucra după ureche

Data publicării:
kovesi agerpres

Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al DNA: „Este o infracţiune extrem de clară. Dacă infracţiunea de abuz în serviciu dispare, funcţionarii îşi vor îndeplini atribuţiile după ureche şi nu după lege. Cam o treime din infracţiunile pentru care noi am întocmit rechizitorii sunt aceste infracţiuni de abuz în serviciu. În ziua de astăzi, noi avem în lucru 865 de dosare care au ca obiect fraude în achiziţii publice. În general, în aceste dosare sunt reţinute infracţiuni de abuz în serviciu. Daca această sancţiune va fi dezincriminată sau va fi scoasă din legislaţie, noi n-o să putem să facem investigaţii. O să facem investigaţii pe alte tipuri de infracţiuni”.

Pe masa judecătorilor Curţii Constituţionale se află acum mai multe sesizări care vizează reglementarea infracţiunii de abuz în serviciu. Preşedintele instituţiei, Augustin Zegrean, spune că abuzul în serviciu este definit atât în Codul penal, cât şi în Legea de prevenire a faptelor de corupţie, iar acest lucru poate duce la interpretări.

Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale: „Aici e problema. Avem două infracțiuni de abuz în serviciu definite sau e aceeași infracțiune și acolo e o agravantă?”

Moderator: „Infracțiunea de abuz ar trebui sancționată”

Augustin Zegrean: E opțiunea legiuitorului. Nimeni nu-l poate obliga să sanctioneze sau nu. Nu cred că orice încălcare de lege de către un funcţionar public poate fi sancţionată ca abuz în serviciu. Lucrurile trebuie analizate de la caz la caz și de la situaţie la situaţie”.

Curtea Constituţională urmează să judece pe 24 mai excepţia de neconstituţionalitate referitoare la infracţiunea de abuz în serviciu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri