L. C. Kovesi: Nu este niciun conflict în DNA. Inspecția Judiciară verifică o activitate normală

Data actualizării: Data publicării:
kovesi agerpres
Foto: Agerpres

„Nu este vorba despre niciun conflict”, a declarat Laura Codruța Kovesi, marți, la intrarea în sediul CSM, unde urmează să fie dezbătută cererea sa de revocare a doi procurori anticorupție.

Nu este vorba despre niciun conflict. Este vorba despre o cerere prin care am cerut un aviz consultativ în vederea revocării a doi procurori din DNA”, a spus Kovesi.

„Nu pot detalia motivele, în afară de cele date vineri, nu pot face comentarii. E o procedură în curs și nu voi face alte comentarii”, a adăugat șefa DNA.

Ea a răspuns și că nu poate face referire la motivele pentru care i-a supus pe cei doi procurori la detectorul cu minciuni.

Despre memoriul celor doi, Laura Codruța Kovesi a spus că au fost „foarte bine și că „să vină CSM să verifice”.

Șefa DNA a refuzat de asemenea să spună cine a făcut acele înregistări în care ea apare dând direcții de lucru. „V-aș sfătui să citiți regulamentul DNA, care spune exact ce atribuții are procurorul-șef. Trebuie să-mi exercit acele atribuții. Le exerciți discutând cu colegii, făcând ședințe de lucru, controale, ședințe cu procurori șefi, trimițând mailuri, ordine scrise. E o activitate normală, care va fi verificată de Inspecția Judiciară”, a completat Kovesi.

În plus, Kovesi a declarat că activitatea DNA se desfășoară normal. „Sunt peste 160 de procurori în DNA. Aici vorbim de revocarea și propunerea de revocare a doi procurori”, a precizat ea. Întrebată dacă își va prezenta demisia, Kovesi a răspuns că nu: „N-am motive”.

Consiliul Superior al Magistraturii ia în discuţie astăzi solicitarea procurorului şef al DNA de revocare din funcţie a procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga.

Cei doi au ajuns, marţi dimineaţa, la sediul CSM, spunând că au venit să ia la cunoştinţă cererea de revocare şi să îşi depună punctul de vedere la Secţia pentru Procurori a CSM. Ei au precizat că vor face declaraţii în cadru instituţional.

Direcţia Naţională Anticorupţie precizează, într-un răspuns transmis la solicitarea News.ro, că procurorii Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga, pentru care şefa instituţiei a cerut revocarea în 29 iunie, nu mai îndeplinesc condiţia bunei reputaţii pentru a fi procurori în cadrul DNA, aşa cum rezultă din Codul Deontologic al judecătorilor şi procurorilor. Lui Moraru Iorga i se reproşează că nu a înregistrat un denunţ conform procedurilor legale, iar lui Ţuluş că a soluţionat dosare în care era implicată o persoană cu care avea „raporturi civile”, ceea ce i-ar fi afectat imparţialitatea. De asemenea, Parchetul General a dispus joi încetarea delegării celor doi procurori pe funcţii de şefi de serviciu în cadrul DNA. 

Ulterior, procurorii DNA Mihaela Iorga, Doru Ţuluş şi Marin Nicolae au sesizat Inspecţia Judiciară acuzând că procurorul şef al DNA se implică în ancheta privind înregistrarea unei şedinţe a DNA, făcând presiuni asupra procurorilor şi solicitând teste cu detectorul de minciuni.

De asemenea, cei trei procurori au trimis un memoriu CSM în care arată că testarea poligraf a unui magistrat poate deschide calea către vulnerabilizarea procurorilor.

„Având în vedere calitatea de garant al independenţei şi imparţialităţii magistraţilor pe care o reprezintă Consiliul Superior al Magistraturii, ne adresăm dumneavoastră într-un demers legitim de apărare a statutului magistratului întrucât testarea poligraf a unui magistrat poate deveni o practică de natură a aduce grave prejudicii independenţei magistratului, fie el procuror sau judecător. Atragem atenţia asupra faptului că odată cu acest precedent se va deschide calea spre vulnerabilizarea magistraţilor (...) Ceea ce astăzi pare un demers a trei procurori, odată creat acest precedent, se poate transforma mâine într-o practică generală. Ne punem întrebarea legitimă care va fi motivarea obiectivă a respingerii cererii de administrare a probei constând în testarea poligraf a magistratului formulată de orice denunţător de bună sau de rea credinţă. Simplul refuz al magistratului de a-şi proba nevinovăţia va fi de natură să îi afecteze onoarea şi probitatea profesională prin instituirea unei prezumţii de vinovăţie”, arată procurorii DNA în memoriul trimis CSM.

Scandalul în DNA a izbucnit după apariţia în presă a înregistrărilor cu Laura Codruta Kovesi la o întâlnirea cu procurorii DNA. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri