Laszlo Tokes: Retragerea Ordinului Naţional Steaua României, un „act foarte ruşinos”

Data actualizării: Data publicării:
tokes

Laszlo Tokes a semnat luni o sesizare către Direcţia de Inspecţie Judiciară din Consiliul Superior al Magistraturii. Europarlamentarul solicită motivarea sentinţei judecătoreşti date acum un an prin care i-a fost respinsă plângerea împotriva retragerii Ordinului Naţional Steaua României.

„Susţin că acesta a fost un act foarte ruşinos ce califică nu persoana mea şi valorile mele, ci pe domnul preşedinte Klaus Iohannis şi străduinţa sa de a compensa originea sa germană prin acte şi manifestări pro-româneşti şi antimaghiare exagerate”, a declarat Laszlo Tokes, preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania.

În opinia avocatului lui Tokes, Elod Kincses, retragerea ordinului s-a făcut nelegal.

„Potrivit legislaţiei în vigoare, pentru fapte nedemne şi pentru pentru condamnări definitive pot fi retrase decoraţiile. Or, decoraţia domnului Laszlo Tokes a fost retrasă de pe urma unei declaraţii greşit traduse.”

În plus, Laszlo Tokes a comentat şi situaţia amenzilor primite pentru arborarea pe o clădire din Oradea a steagului secuiesc.

„În cazul steagului Ardealui nu au pornit nici un proces împotriva noastră. Nu s-a sesizat arborarea acestui steag. Organele oficiale s-au obişnuit cu aceste steaguri şi sper să intrăm în normalitate în acestă privinţă chiar cu ajutorul Curţii Europene pentru Drepturile Omului.”

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri