Laura Codruța Kovesi, procuror-șef european. Victor Ponta știe cum a votat Luminița Odobescu în COREPER

Data publicării:
Luminita Odobescu
Ministra Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu. FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Fostul premier Victor Ponta, liderul partidului Pro România, a declarat la Digi24 că ambasadoarea României la Uniunea Europeană, Luminița Odobescu, a votat săptămâna trecută pentru numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european, iar premierul Viorica Dăncilă a fost nevoită să mintă că i-a dat un mandat contrar, pentru că s-a temut de reacția partidului.

În urmă cu o săptămână a fost o încercare de negociere, mediată de Ramona Mănescu, ministrul de externe, susține Victor Ponta. Guvernul ar fi promis că votează la Consiliul Uniunii Europene, reunit la nivel de ambasadori (COREPER), pentru Laura Codruța Kovesi procuror-șef european, dacă toate grupurile politice din România prezente în Parlamentul European vor susține candidatura Rovanei Plumb pentru a fi comisar european pentru transporturi. „Doamna Mănescu a spus hai, domnule, uite, noi, Guvernul, o votăm pe Kovesi și votați și voi (pentru Rovana - n.r.)”, a declarat Victor Ponta. La observația jurnalistei Digi24 Alina Manolache că „nu s-a confirmat informația privind trocul acesta”, Victor Ponta a spus: „V-o confirm eu. Doar că nu s-a mai făcut, că doamna Dăncilă, după ce a fost dată de gol... Doamna Mănescu sunt convins că a făcut această negociere cu acordul doamnei Dăncilă. Care doamnă Dăncilă era la CEx, când ați întrebat-o dvs, presa, și în mod clasic a mințit, a zis nu, nu e adevărat, cum?! După care... apropo, dvs ați aflat oficial cum a votat ambasadorul României în cazul Kovesi?” a întrebat-o Victor Ponta pe jurnalista Alina Manolache. 

- Oficial nu, pentru că ni s-a spus imediat după că dintr-odată, votul este secret.

- Cum să fie secret?! s-a mirat Victor Ponta.

- Așa a spus ministrul de externe, Ramona Mănescu...

- A fost o tentativă eșuată de negociere. Doamna Dăncilă, în fața CEx-ului, a spus invers. De altfel, de multe ori...

- Dumneavoastră știți cum a votat? a fost întrebat Victor Ponta.

- Da. A votat „pentru” doamna Odobescu. Bineînțeles. Priviți care sunt voturile contra.

Întrebat dacă Luminița Odobescu ar putea să fie următoarea propunere de comisar european din partea României, Victor Ponta a spus că ar fi o propunere foarte bună, pentru că neavând această încărcătură politică din spate, n-ar avea voturile contra, din punct de vedere politic. „Plus că din punctul de vedere al competenței, doamna Odobescu categoric se califică”, a adăugat Victor Ponta. „Rămâne ca doamna Dăncilă să aibă mintea de pe urmă, cum zice românul, și să facă o propunere care de data asta să treacă”, a adăugat Victor Ponta. „Probabil, însă, că o va propune pe doamna Mănescu. Nu ar fi neapărat o propunere rea, doamna Mănescu a fost ministru al transporturilor, dar de ce n-a propus-o atunci din prima? Eu cred că ar fi avut șanse”, a spus liderul Pro România, în opinia căruia „cu siguranță” ar fi fost o propunere mult mai bună.

Întrebat dacă social-democrații ar suporta o astfel de propunere, în condițiile în care Ramona Mănescu vine pe filiera ALDE, Victor Ponta a replicat: „Dar dvs mai știți în conducerea și promovat de PSD pe cineva de la PSD? Că președinte la Senat e dl. Meleșcanu, venit de la ALDE, purtător de cuvânt e dl. Steriu, venit de la UNPR, sigur, dl. Dragnea era venit de la PD, șef la București e dl. Mutu de la PD. Faptul că nu ești din PSD e o garanție că te promovează PSD-ul”, a punctat ironic Victor Ponta.

„Cred însă că propunerea sigură, safe, pentru România este Luminița Odobescu”, ambasadorul României la UE, a încheiat Victor Ponta.

Săptămâna trecută, Laura Codruța Kovesi a fost votată cu 17 voturi pentru din cele 22 posibile pentru a deveni propunerea comună a Consiliului Uniunii Europene și Parlamentului European ca să ocupe funcția de procuror-șef al nou înființatului Parchet European, care va funcționa începând din 2020.

Pe de altă parte, săptămâna aceasta, Comisia JURI a Parlamentului European a dat un aviz negativ candidaturii Rovanei Plumb la postul de comisar european din partea României, din cauza unor posibile conflicte de interese. Candidatura Rovanei Plumb este în prezent suspendată, în așteptarea unei decizii definitive a forurilor europene. Cel mai probabil, România va trebui să facă o nouă propunere de comisar european.

Numele Luminiței Odobescu a mai fost vehiculat ca posibil comisar european și înainte ca Bucureștiul să înainteze oficial propunerea Rovanei Plumb în Comisia condusă de germana Ursula von der Leyen.

Citiți și: Ponta a dezvăluit ce nume i-a propus lui Dăncilă pentru funcția de comisar european: Șanse majore, portofoliu bun şi vicepreşedinte

Interviul integral cu Victor Ponta îl puteți urmări în emisiunea „24/7.

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri