De ce nu se încheie criza? CTP: Să vă povestesc o întâmplare „Din caietul grefierului”

Data actualizării: Data publicării:
ctp acasa

Situația, chiar și după abrogarea OUG13, nu evoluează spre bine, se radicalizează și demonstrațiile se politizează, cu urmări greu de calculat, spune jurnalistul Cristian Tudor Popescu. Întrebat, la Digi24, de ce nu se încheie criza, jurnalistul a dat răspunsul povestind o întâmplare reală din presa de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu.

Cristian Tudor Popescu:

„Am să vă povestesc o întâmplare reală din presa de dinainte de 1989. Exista o rubrică, foarte citită pe atunci, „Din caietul grefierului”. Și vă redau de acolo: o persoană, un ins acuzat și arestat pentru furt spunea: „Onorată instanță, vă rog să mă considerați nevinovat, pentru că am predat tot ce furasem miliției care mă aștepta la ieșirea din bloc”. Exact asta face acum guvernul Grindeanu: am furat, am sperat să nu ne prindeți. Deși am făcut-o foarte repede, sub adăpostul întunericului, totuși ne-ați prins. Dacă ne-ați prins, atunci poftiți înapoi ce-am furat și gata! Mergem cu toții la treburile noastre.

Ei, acest „gata” îi scoate și îi va scoate în continuare pe acești oameni. Firesc, cineva trebuie să plătească pentru această hoție, pentru această înșelătorie și, așa cum arată stenograma respectivă, e vorba de tot guvernul acolo. Nu numai de dl. Iordache, dar nici măcar pe dl. Iordache, nici măcar capul lui Moțoc nu a dorit dl. Grindeanu să-l ofere pieții. Deci, ideea este nimeni nu plătește, nimeni n-a greșit, nimeni nu este vinovat. Și evident că piața nu acceptă așa ceva. Și-atunci, protestul se va transforma în „Jos Guvernul Grindeanu!”, de unde până acum era îndreptat împotriva ordonanței.

De partea cealaltă, la Cotroceni, avem această manifestație care, sigur, PSD nu a dorit să și-o asume, pentru că n-are niciun interes să fie reprezentat, în locul milionului strivitor pe care-l anunța, de aceste câteva sute de oameni în vârstă, care, săracii, probabil că suportă greu frigul și statul în picioare, își strigă doleanțele, așa cum este democratic, numai că au găsit o țintă în președintele Iohannis și asta politizează practic demonstrațiile de stradă.

Din acest moment, avem de-o parte „Jos Guvernul Grindeanu!”, de partea celalaltă „Jos președintele Iohannis”. Ei, „Președintele Iohannis trădător de țară” și „Jos Iohannis” - astea sunt niște lozinci care pot fi strigate de o eventuală contramanifestație cu mult mai amplă și mai dură, de oameni aduși cu aparatul puternic al PSD-ului. Asta-i altceva decât abuzul în serviciu, cum era până acum, când doar ordonanța era la mijloc. Atunci vom avea „Jos Iohannis” pe de o parte, „Jos Guvernul”, pe de alta, „Jos Dragnea”, deși „Jos Dragnea” e absurd, n-ai cum, el este președinte de partid, pus în funcția de președinte al Camerei Deputaților, e greu să-și dea demisia.

Deci, situația nu evoluează spre bine, se radicalizează și se politizează demonstrațiile, cu urmări greu de calculat”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri