Vot repetat în Comisia juridică a Senatului: Corupția NU se grațiază. Proiectul intră luni în plen

Data actualizării: Data publicării:
COMISIA JURIDICA CU BASESCU

Corupţii nu vor mai beneficia de graţiere. Senatorii jurişti au revenit asupra votului de miercuri din comisie şi joi au respins amendamentele adoptate. Propunerea a venit din partea opoziţiei, care a profitat de faptul că, cel puţin la nivel declarativ, chiar liderul PSD, Liviu Dragnea a fost împotriva eliberării corupţilor.

PARLAMENT agerpres_7827797
Foto: Agerpres

ACTUALIZARE 14.50. Liderul PSD a criticat, joi, prestaţia lui Şerban Nicolae şi a anunţat că PSD nu va susţine graţierea pedepselor pentru corupţie. „Sunt destul de dezamăgit de modul în care a funcționat până acum Comisia juridică de la Senat. Pe mine mă interesează ca în legea care va fi votată să nu fie acele amendamente”, a declarat Dragnea.

ACTUALIZARE 14:00.  Proiectul de lege al graţierii, finalizat joi de Comisia juridică, urmează să intre luni în plenul Senatului pentru dezbatere şi vot final, după ce, tot luni, senatorii jurişti vor adopta raportul de admitere al actului normativ.

„Din punctul meu de vedere, şi fiind vorba şi despre o lege organică, este obligatoriu ca proiectul de lege să intre la vot luni. Din punctul meu de vedere, ar fi inadmisibil să lăsăm după atâta timp să treacă prin adoptare tacită, mai ales că am obţinut şi prelungirea termenului specific legilor complexe la 60 de zile”, a declarat Şerban Nicolae la finalul şedinţei Comisiei juridice de joi.

Senatorii jurişti au stabilit să centralizeze până cel târziu vineri toate modificările aduse proiectului de lege a graţierii şi să le trimită Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetului General şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor pentru eventuale observaţii, urmând ca aceste instituţii să transmită punctele de vedere până luni, înaintea şedinţie Comisiei juridice în care va fi dat votul pe raportul care urmează să intre, în aceeaşi zi, în plenul Senatului, informează News.ro.

Comisia a finalizat joi dezbaterile pe proiectul de lege a graţierii, după trei şedinţe în care au adus o serie de modificări actului normativ transmis pe 31 ianuarie de Guvern. Printre acestea se numără graţierea pedepselor de până în trei ani, scăderea a trei ani din pedeapsa de până în zece ani, înjumătăţirea pedepselor femeilor însărcinate şi graţierea integrală a pedepselor persoanelor care au împlinit 70 de ani.


ACTUALIZARE 12:00 Pedepsele pentru faptele de corupție nu mai pot fi grațiate, a decis, joi, Comisia juridică a Senatului. Este o decizie contrară celei de miercuri, luată în aceeași comisie. Votul pe tema amendamentelor controversate adoptate miercuri a fost reluat joi. 

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a propus să se reia discuția și votul care s-a dat miercuri pe amendamentul referitor la pedepsele pentru fapte de corupție, invocând inclusiv declarația publică a liderului PSD, Liviu Dragnea, care și-a exprimat dezacordul. Și reprezentantul USR în Comisia juridică s-a exprimat în favoarea reluării votului, astfel că s-a suspus la vot această posibilitate. Au fost cinci voturi „pentru”, niciu vot împotrivă și patru abțineri (din partea social-democraților). În momentul în care s-a suspus la vot, în sală erau doar patru social-democrați, al cincilea fiind absent, astfel că alături de PNL și USR a votat și reprezentantul UDMR. 

În acest moment, faptele de corupție nu mai pot fi grațiate așa cum se votase și se stabilise miercuri în Comisia juridică.

Responsabilii din domeniul justiţiei au criticat amendamentele la legea graţierii votate miercuri în comisia juridică din Senat. Preşedintele CSM şi procurorul general al României au dat de înţeles că faptele incluse la grațiere sunt deosebit de grave, iar corupţia nu are cum să fie graţiată. În ceea ce-l privește pe ministrul justiției, Tudorel Toader, și acesta declarase că susține Legea grațierii așa cum a fost ea propusă, adică fără amendamentele aduse în Comisia juridică.

„Ministerul Justiţiei nu susţine amendamentele aduse proiectului Legii graţierii. Acum, sigur că pe parcursul stadiului legislativ vor mai surveni şi de regulă survin multe elemente de noutate. Eu exprim convingerea faptului că finalul va fi cel al unei legi echilibrate, o lege cu limite reduse de pedeapsă, o lege fără faptele de corupţie, cea pe care Ministerul Justiţiei a avizat-o iniţial”, a spus Tudorel Toader, înainte de şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

„E o veste bună, ce să spun? A prevalat înțelepciunea”, a comentat ulterior Tudorel Toader, aflând de rezultatul noului vot din Comisia juridică a Senatului.


ACTUALIZARE 10:50 Comisia juridică a Senatului a respins, joi, graţierea pedepselor pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi de conflict de interese, după ce doar cinci senatori de la PSD şi ALDE au votat în favoarea graţierii acestor fapte. Senatorul PMP Traian Băsescu a făcut o pledoarie de aproximativ un sfert de oră în faţa senatorilor jurişti în favoarea graţierii celor condamnaţi la închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, susţinând că în România aplicarea acestei infracţiuni este una defectuoasă, ea devenind, în opinia sa, un instrument de control al instituţiilor politice.

Exista un amendament propus de senatorul Șerban Nicolae în care să se grațieze și persoanele condamnate pentru conflict de interese. Secretarul de stat din Ministerul Justiției a spus că nu este de acord cu acest amendament, iar în momentul în care a fost supus la vot nu a întrunit o majoritate. Au fost doar trei senatori social-democrați care au votat pentru acest amendament - Șerban Nicolae, Marian Pavel și Liviu Brăiloiu.


În favoarea graţierii pedepselor pentru infracţiunile de abuz în serviciu au votat doar cinci senatori, de la PSD şi ALDE, din cei 11 ai Comisiei juridice a Senatului, număr insuficient pentru ca propunerile să fie adoptate, potrivit News.ro.

Traian Băsescu a fost cel care a făcut o lungă pledoarie în favoarea graţierii abuzului în serviciu.

 ”Eu susţin să graţiem abuzul în serviciu, care a devenit un instrument de control al instituţiilor politice (...) Problema abuzului în serviciu a fost tratată abuziv. La ultimul raport de actvitate DNA spunea că are 2.150 de dosare în lucru pe abuzul în serviciu. În acelaşi timp, mă uit în Europa: nu cred că în toate statele membre ale Uniunii Europene găsim 50 de dosare. Noi avem 2.150. Avem o aplicare defectuoasă, a demonstrat-o şi Curtea Constituţională”, le-a spus Traian Băsescu senatorilor jurişti.

Fostul preşedinte al României a dat exemplul recomandărilor Comisiei de la Veneţia, care spune că abuzul în serviciu trebuie ”interpretat în sens îngust şi aplicat cu un prag înalt”.

”Comisia de la Veneţia vine şi spune: legea trebuie să fie previzibilă, să aibă acurateţe juridică şi susţine că astfel de acuzaţii sunt în mod special vulnerabile la manevre politice abuzive. Comisia de la Veneţia consideră că prevederile abuzului în serviciu trebuie interpretate în sens îngust şi aplicate cu un prag înalt. La noi s-a înţeles prag de bani. Greşit. Comisia de la Veneţia explică pragul înalt: astfel încât să poată fi invocat numai dacă fapta e de natură gravă. Exemple: infracţiuni grave împotriva proceselor democratice, subminarea autorităţii administraţiei publice, încălcarea drepturilor fundamentale. Noi îi trimitem pentru abuz în serviciu în loc să îi trimitem pentru orice altă infracţiune. Abuz în serviciu, 12 ani de închisoare”, a mai spus Traian Băsescu.

Guvernul a anunţat că nu susţine graţierea pentru niciuna din cele două infracţiuni.

Pentru graţierea pedepselor pentru infracţiunile de abuz în serviciu au votat Şerban Nicolae, Liviu Brăiloiu, Marian Pavel (PSD), Ionuţ Sibinesc (ALDE) şi Csaszar Kalroly Zsolt (UDMR). Robert Cazanciuc şi Adrian Diaconu nu au votat, la fel ca PNL şi USR.

În altă ordine de idei, preşedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Şerban Nicolae, a declarat, joi, la Parlament, că protestatarii nu trebuie să cadă pradă manipulării, fiind vorba de nişte persoane „neinformate” sau care au „plăcerea de a fi manipulate”, în condiţiile în care opinii precum reabilitarea corupţilor reprezintă nişte „absurdităţi”. 

Cine ar putea fi beneficiarii propunerilor votate miercuri în Comisia juridică ca amendamente la proiectul Legii grațierii? Digi24 a identificat mai multe categorii de posibili beneficiari.

Într-o reacţie avută joi dimineaţa, Tudorel Toader a anunţat că Ministerul Justiţiei, pe care îl conduce, susţine în continuare proiectul iniţial al Legii graţierii, în care condamnaţii pentru corupţie nu erau eliberaţi. Ministrul a mai spus că lucrează şi la un proiect prin care procedura eliberării condiţionate să se desfăşoare mai rapid.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri