Ministerul Justiției s-a răzgândit: presa are voie la dezbaterea publică

Data actualizării: Data publicării:
iordache

Ministrul justiţiei, Florin Iordache, insistă pentru proiectele privind graţierea și modificarea Codului penal. El spune că le-a iniţiat mai demult, pe când era doar deputat, şi continuă să le susţină şi din postura de ministru. Florin Iordache continuă să viziteze închisori în acest weekend, în vederea dezbaterii publice de luni, pentru care s-au înscris peste 200 de persoane, dar la care presa va fi lăsată, într-un final, să aibă acces.

florin iordache - gov.ro

Actualizare 15:30: Ministerul Justiţiei a decis să permită accesul presei la dezbaterea publică privind ordonanţele de graţiere şi de modificare a codurilor penale, programată luni, însă fără aparatura de filmat, informează News.ro citând surse judiciare.

„Precizăm faptul ca persoanele care au solicitat în perioada 26 - 27 ianuarie a.c. să participe la dezbaterea publică organizată de Ministerul Justiţiei în data de 30 ianuarie 2017, începând cu ora 10.00, pe marginea proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, precum şi a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind graţierea unor pedepse, sunt aşteptate începând cu ora 09.30 la intrarea B, aflată pe str. Apolodor, nr. 17, sect. 5, Bucureşti”, a anunţat, sâmbătă, Ministerul Justiţiei.

Dezbaterea s-ar putea derula în mai multe serii, având în vedere numărul mare de participanţi care şi-a anunţat prezenţa.


Pentru dezbaterea pe care Ministerul Justiţiei o organizează luni s-au înscris 200 de persoane. Toate vor putea să îşi spună punctul de vedere, chiar dacă iniţial numărul era limitat la 50.

„Sunt foarte mulţi care vor veni acolo şi vor susţine aceste două acte normative. Ceea ce mă interesează pe mine este să avem două acte normative coerente, iar decizia Guvernului să fie în consecinţă - ne asumăm răspunderea, mergem în procedură de urgenţă, mergem ca proiecte de lege”, a declarat Florin Iordache, ministrul justiției.

La dezbaterea din 30 ianuarie, presa nu poate să participe.

Pe de altă parte, ministrul justiţiei susţine că proiectele privind grațierea și modificarea Codului penal îi aparţin.

Atâta timp cât sunt ministrul justiţiei şi este o iniţiativă a mea ca deputat şi apoi asumată ca ministru, nu cred că trebuia să cer voie cuiva”, a declarat ministrul, întrebat dacă a vorbit despre aceste inițiative cu liderul PSD, Liviu Dragnea.

Lămuririle au fost date jurnaliștilor după ce Liviu Dragnea a repetat, vineri, că nu era la curent cu cele două ordonanţe. Liderul PSD spune că aşteaptă ca executivul să ia o decizie în privinţa lor.

Citiți și:  Liviu Dragnea, despre ordonanţa graţierii: N-am înţeles ce vor exact să facă, aştept şi eu să văd

Se discută că sunt făcute pentru mine, pe mine nu mă interesează, indiferent de ce prevederi sunt în acele ordonanţe, mie oricum mi se pot face dosare după dosare, eu nu mă îmbăt cu apă rece, miza este oricum foarte mare”, a spus Liviu Dragnea.

Proiectul privind graţierea ar urma să ducă la eliberarea a aproximativ 2.500 de deţinuţi, mai puţin de 10% din totalul celor închişi în sistemul penitenciar. Gradul mediu de ocupare, potrivit Administraţiei Penitenciarelor, este de 145 la sută.

Ordonanţa prin care se modifică cele două coduri penale include modificări la abuzul în serviciu şi conflictul de interese despre care procurorii spun că reprezintă, de fapt, o dezincriminare parţială a celor două infracţiuni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri