Iohannis critică MAI și Jandarmeria: Au fost puși în pericol protestatarii pașnici

Data actualizării: Data publicării:
170201_PIATA_VICTORIEI_PROTEST_VIOLENTE_04_INQUAM_Octav_Ganea

Președintele Klaus Iohannis a declarat că a cerut lămuriri scrise de la Ministerul Afacerilor Interne cum a fost posibil ca „elemente violente să fie lăsate să distrugă o manifestaţie”. De asemenea, șeful statului a criticat Jandarmeria pentru că le-a permis agitatorilor să se amestece printre demonstranții pașnici în loc să îi izoleze și să lase protestul să se desfășoare mai departe. 

„A fost evident pentru oricine ce au urmărit demonstraţiile că românii au protestat pașnic şi a fost la fel de evident că aceşti demonstranţi violenți au venit cu scopul de a strica manifestaţia din Piaţa Victoriei. Felul în care MAI  nu a gestionat situaţia şi felul în care jandarmii au acţionat faţă de aceste grupuri de instigatori mă nemulţumeste profund. Toată lumea din instituţiile de forţă a avut toate informaţiile necesare. La MAI s-a ştiut foarte clar când, unde și ce grupuri se pregătesc pentru a „sparge” demonstraţia şi i-au lăsat liberi să se amestece. În loc să-i izoleze pe acești acolo unde s-au adunat, și s-a știut bine unde s-au adunat, i-au lăsat să se amestece printre demonstranții pașnici, punând astfel în pericol nu doar demonstrația ci chiar sănătatea românilor simpli care s-au dus să protesteze pașnic", a spus Klaus Iohannis.

De asemenea, șeful statului a spus că dacă ministrul de Interne, Carmen Dan, chiar nu știa că se va încerca deturnarea protestului așa cum a susținut la un post de televiziune, înseamnă că nu conduce Ministerul de Interne ci doar „stă” în el. 

„Foarte grav mi s-a părut faptul că doamna ministru de Interne s-a dus la televizor și a spus că ea nu a știut nimic. Păi dacă nu a știut nimic este cu atât mai grav. Înseamnă că nu conduce ministerul ci doar stă în minister. Acest lucru este inadmisibil. Solicit doamnei ministru de Interne și Jandarmeriei lămuriri scrise, urgente și clare, de ce și cum a fost posibil să fie lăsate elemente violente să distrugă o manifestație pașnică cu tot Ministerul de Interne de față”, a spus șeful statului. 

Președintele s-a declarat impresionat de amploarea manifestațiilor din toată țara. 

„Aseară au avut loc demonstraţii şi proteste masive în toată ţara şi sunt foarte impresionat de amploarea acestor manifestări şi de faptul că românii au înţeles foarte bine despre ce e vorba cu aceste ordonanţe de modificare a codurilor penale şi au arătat ce vor - un stat de drept. Aceste demonstrații au fost eminamente pașnice. Românii s-au adunat în număr foarte mare și și-au spus păsul", a declarat Iohannis. 

De asemenea, Klaus Iohannis s-a declarat încrezător că nu se va mai încerca „figura de aseară” și la protestele ce vor urma. 

Circa 300.000 de oameni au protestat ieri, pentru a doua zi la rând, în București și în alte 50 de orașe din țară față de decizia Guvernului Grindeanu de a modifica Codurile penale prin ordonanță de urgență. A fost cel mai mare protest din România după 25 de ani. 

Protestul din București a fost oprit de jandarmi, care au început să disperseze protestatarii din Piața Victoriei după ce un grup de agitatori au început să arunce cu petarde, torţe, pietre şi gheaţă spre forţele de ordine.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri