Legea grațierii. Ce spun autorii amendamentelor controversate

Data publicării:
senat

Apar noi amendamente controversate la proiectul legii graţierii. Un senator UDMR propune iertarea faptei pentru care el însuşi este urmărit penal. Iar un parlamentar PSD cere anularea pedepsei pentru condamnaţii care au peste 70 de ani. Proiectul va fi dezbătut peste aproape două săptămâni.

Doi senatori UDMR, Karoly Zsolt şi Tanczos Barna, propun să fie graţiate şi pedepsele pentru fals în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi informatic.

E vorba de un principiu general cu privire la graţierea unor fapte la care pedeapsa maximă este de 5 ani, care nu sunt fapte de corupţie şi care nu sunt comise cu violenţă”, spune senatorul Tanczos Barna.

Inițiatorul acestui amendament este pus sub urmărire penală de DNA chiar pentru fals intelectual. Spune însă că asta nu are legătură cu motivul pentru care vrea schimbarea legii.

„Graţierea se poate referi strict la persoane care au fost condamnate. Experienţa mea în acest dosar este o experienţă personală”, spune el.

Şi senatorul PSD Liviu Brăiloiu are porpuneri pentru modificarea Legii graţierii. Consideră că trebuie iertate toate persoanele care au peste 70 de ani, iar femeile însărcinate sau care au copii sub 18 ani acasă ar fi bine să primească pedepse înjumătăţite. Digi24 a încercat să obţină mai multe informaţii de la parlamentar, dar acesta nu a putut fi contactat.

Alt amendament depus la controversatul proiect propune anularea graţierii doar în cazul în care se constată că persoana condamnată nu repară paguba produsă din rea-credinţă. Senatorul ALDE Ionuţ Sibinescu spune că a introdus acest termen, rea credinţă, ca să evite o posibilă încălcare a Constituţiei.

„Prin acest amendament nu vreau să reglementez dacă au oamenii sau nu au de unde să plătească. Fondul problemei se va discuta în comisie. Trebuie ori introdus un articol suplimentar, ori găsită o soluţie, în aşa fel încât să spunem exact cum vor putea plăti acel prejudiciu”, spune Ionuţ Sibinescu, senator ALDE.

Prima dezbatere a legii graţierii este programată peste 11 zile. Atunci vor fi discutate şi controversatele amendamente propuse de senatorul Şerban Nicolae, care prevăd şi graţierea condamnaţilor pentru corupţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri