Un lider ALDE este deranjat de graba Guvernului, altul nu a citit ordonanța complet dar o susține

Data actualizării: Data publicării:
claudiu ceti

Vicepreședintele ALDE Iași s-a declarat „deranjat” de graba cu care ordonanța de modificare a Codurilor penale a fost adoptată de Guvernul Grindeanu. Radu Botez a precizat că sunt „puține justificări” pentru decizia Executivului de aseară și a atras atenția că OUG poate suferi modificări atunci când ajunge în Parlament. Pe de altă parte, vicepreședintele ALDE Constanța spune că Alianța PSD-ALDE trebuie lăsată să guverneze și explică că „se pot găsi” alte încadrări pentru cei care scapă de abuzul în serviciu dacă prejudiciul este sub 200.000 de lei. 

„Nu ştiam, cred că sunt puţine justificări în ceea ce privește graba ordonanțelor. Dacă lucrurile s-ar fi făcut cu normalitate, și anume proiectul să intre prin Parlament și să fie votat ca lege, lucrurile ar fi stat total diferit și nu ar mai fi fost aceste discuții. Nu am o explicație. Explicația ar trebui să fie la vârful partidelor, în principal al PSD-ului. Legile sunt date de Parlament, unde e o majoritate clară. greșim că nu reușim să trecem legile prin Parlament printr-un consens general”, a spus Radu Buza .

Întrebat dacă vreun ministru ALDE s-a opus adoptării acestei OUG, Radu Buza a spus că nu știe. 

„Un astfel act trebuie să fie contrasemnat și de ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu. El ar putea da detalii”, a explicat vicepreședintele ALDE Iași. 

De asemenea, liderul ALDE a precizat că atunci când ordonanța va ajunge în Parlament, ea poate suferi modificări pe baza recomandărilor specialiștilor în domeniu. 

Însă, modificarea ordonanței atunci când ajunge în Parlament este tardivă deoarece până atunci ordonanța își va fi făcut deja efectele. Mai exact, modificările care au fost aduse Codului de procedură penală sunt în vigoare de azi, iar cele aduse Codului penal vor intra în vigoare peste zece zile. La finalul acestor zece zile și dacă ordonanța va fi în vigoare o singură zi, ea tot își va produce efectele. 

Pe de altă parte, vicepreședintele ALDE din Constanța a declarat că Alianța PSD-ALDE trebuie lăsată să guverneze. De asemenea, întrebat dacă a citit ordonanța dată de Guvern, Claudiu Ceti a spus că „în mare parte, da”. 

„Alianța PSD-ALDE trebuie lăsată să guverneze, codurile penale trebuie să suporte modificările care au survenit în urma deciziei de aseară, iar separarea puterilor în stat, legislativă, executivă și judecătorească trebuie să își facă treaba mai departe”, a spus vicepreședintele ALDE, care consideră că separarea puterilor în stat este „foarte clară” în acest moment în România. 

Claudiu Ceti a îndemnat protestatarii și partidele de opoziție să respecte statul de drept. 

Întrebat dacă a citit ordonanța adoptată de Guvern, vicepreședintele ALDE Constanța a spus că „în mare parte, da” și că așteaptă să fie publicată în Monitorul Oficial. (N.red: Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial azi-noapte.)

În ceea ce privește dezincriminarea abuzului în serviciu pentru un prejudiciu mai mic de 200.000 de lei, Claudiu Ceti a spus că există alte încadrări, precum neglijența în serviciu.( N.red: infracțiunea de neglijența în serviciu a fost dezincriminată.) 

„Exact cum bănuiesc, mulți alți oameni, juriști, vor fi încadrați la altă faptă. La neglijență, furt, nu neapărat la abuz în serviciu. În codul penal sunt prevăzute faptele respective, acel furt, e prea mult, vor fi încadrate la alte fapte. Poate să fie neglijență sau delapidare. Se pot găsi”, a conchis vicepreședintele ALDE Constanța.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri